Filter op thema

Blog - 4 juni 2018

Woordkunstenaar Atta de Tolk (echte naam: Fouad Bechara) tekende tijdens onze jaarbijeenkomst de sfeer op in een spoken word column. Hij blikt daarin terug op KIS in 2017 en kijkt met een open blik naar 2018.

Blog - 29 mei 2018

Activisme. Een containerbegrip voor activiteiten die bijdragen aan een betere wereld. Een vlees- en alcoholvrij dieet, een Geert Wilders- en Zwarte Pietvrije maatschappij, een hetero- en homovrije samenleving, geen vluchtelingenproblematiek en een ozonlaag zonder gaten. Een wereld zonder terrorisme, oorlog, milieuvervuiling, rokers. Noem het maar op, of mensen maken zich er hard voor.

Blog - 28 mei 2018

Het wordt warm vandaag. Er is sportdag op school. Mijn zoon is aan het vasten. Tja, wat nu? Zou ik mijn zoon ziek melden? Of gewoon naar school sturen. Want vasten kan eigenlijk geen excuus zijn om niet naar school te gaan toch? Met dit dilemma zat ik vanochtend.

Blog - 24 mei 2018

Identiteitspolitiek heeft momenteel een slechte naam. Verschillende columnisten trekken hard van leer tegen bewegingen, in het bijzonder bewegingen vanuit mensen van kleur en van mensen van migrantenafkomst, die opkomen voor hun rechten.

Blog - 3 mei 2018

Nieuwkomers moeten zich aanpassen, wordt vaak gezegd. Maar journalist Ester Meerman weet uit ervaring dat het zo makkelijk niet is. Je aanpassen in een samenleving die haaks staat op veel van jouw overtuigingen en waar dingen die voor jou vanzelfsprekend zijn er niet toe doen, of zelfs verboden zijn, is erg lastig.

Blog - 29 maart 2018

Om inclusie in de samenleving te bevorderen is het van belang om 'normalisering' tegen te gaan. Om je te verzetten tegen hersenspoelende dominante beelden die we allemaal maar als 'normaal' accepteren, moet je juist alles een beetje opschudden. Blogger Maria Charlotte Rast heeft een advies: 'Doe niet normaal. Doe gek!'

Blog - 16 maart 2018

Schrijver en publicist Celal Altuntas spreekt in zijn blog over een aanpassingsprobleem bij een grote groep jongeren met een migratieachtergrond. Onderzoeker Mehmet Day denkt daar anders over.

Blog - 6 maart 2018

Een paar maanden geleden was ik bij de Antwerpse vreemdelingendienst om mezelf als inwoner van de stad te laten inschrijven. Ik moest een gezondheidsverklaring en een verklaring van goed gedrag meenemen. In de rij stond ik tussen Turken, Syriërs, Congolezen, Nigerianen en Albanezen.

Blog - 1 maart 2018

Uitzendbureaus willen verplichte cursussen om ervoor te zorgen dat medewerkers niet langer discrimineren. De branche neemt daarmee zelf haar verantwoordelijkheid. Een belangrijke stap, dus complimenten zijn hier zeker op zijn plaats. Maar de grote vraag is hoe effectief de aanpak wordt. Want wat bij de een werkt, werkt vaak niet bij de ander.

Blog - 7 februari 2018

Met de lokale verkiezingen op komst, zal de komende weken ongetwijfeld weer veel en fel worden gediscussieerd over ‘hete’ onderwerpen als integratie en inburgering. Het is belangrijk om daarbij onderscheid te maken tussen de integratie van nieuwkomers en de aanpassing van kinderen met een migratieachtergrond.