Conferentie Digitale Zelfbeschikking

Hoe beïnvloeden algoritmes de keuzes en het leven van jonge meiden en vrouwen? 

Algoritmes, filterbubbels en influencers beïnvloeden ons allemaal op social media. Influencers als Andrew Tate en ‘trad wifes’ promoten een wereld met een duidelijke verdeling tussen jongens en meisjes, mannen en vrouwen waarbij traditionele normen een grote rol spelen. Wat voor invloed hebben zij in de zelfbeschikking van meiden en jongens? Hierover gaat de conferentie van Platform Eer en Vrijheid op maandag 11 november. 

Evenement details

Datum
Locatie
Social Impact Factory, Utrecht
Prijs
gratis
Meer informatie icon_arrow-right--small

In de volgende conferentie van het Platform Eer en Vrijheid staat de digitale zelfbeschikking van jongeren centraal, met een extra focus op op meiden en lhbtiqa+ personen met een migratieachtergrond of in gesloten gemeenschappen. Zelfbeschikking gaat over het kunnen maken van eigen keuzes, bijvoorbeeld over wat je wilt dragen, welke opleiding je gaat doen en met wie je omgaat, op wie je verliefd wordt of met wie je een (seksuele) relatie aangaat. Hoe werken algoritmes in het beïnvloeden van deze keuzes? Hoe aanlokkelijk en realistisch is het alternatief wat op social media wordt geschetst? En wat kunnen formele en informele werkers doen om zelfbeschikking te stimuleren in een tijd waar een groot deel van ons leven zich online afspeelt? 

Lees meer over zelfbeschikking

De conferentie

Tijd:12:00 - 18:00
Locatie:Utrecht 
Voor wie:Jongerenwerkers, formele en informele hulpverleners, studenten social work, beleidsmedewerkers op het thema zelfbeschikking en emancipatie

 

Sprekers 

Experts uit diverse vakgebieden komen samen om te spreken op deze conferentie:

 • Keynote spreker: 
  Nella Geurts, universitair docent aan de Radboud Universiteit Nijmegen, onderzoekt de in- en uitsluiting van migranten en hun ervaringen in West-Europa. Ze heeft ook de opkomst van trad wifes bestudeerd en zal inzicht geven in dit fascinerende fenomeen.
 • Workshopleider: 
  Berber Chaqan Hoekstra, mediapedagoog, begeleidt professionals bij opvoedvragen rondom media. Ze is een expert in filterbubbels en algoritmes en deelt hoe we jongeren kunnen begeleiden in de complexe online wereld.
 • Panellid: 
  Hilde Bakker, werkzaam bij Movisie en KIS, richt zich op het bestrijden van schadelijke praktijken en (seksueel) geweld in gesloten gemeenschappen. Ze zal reflecteren op de risico’s van trad wife-ideeën en strikte genderrollen, vooral in relatie tot afhankelijkheid en partnergeweld.
 • Panellid: 
  Leonida Isufi, een jonge vrouw die de aantrekkingskracht van sociale media fenomenen zoals Andrew Tate en trad wifes in haar omgeving ervaart, zal haar persoonlijke perspectief en reacties delen.

Evenement details

Datum
Locatie
Social Impact Factory, Utrecht
Prijs
gratis
Meer informatie icon_arrow-right--small

Meer informatie?Neem contact op met:

Djoeke Ardon

icon_chevron Stuur een e-mail
icon_chevron 030 7892161
Afbeelding
Djoeke Ardon