Conferentie Digitale Zelfbeschikking

Hoe kunnen sociaal professionals jongeren ondersteunen bij het maken van eigen keuzes?

Algoritmes, filterbubbels en influencers beïnvloeden ons allemaal op social media. Influencers als Andrew Tate en ‘trad wifes’ promoten een wereld met een duidelijke verdeling tussen jongens en meisjes, mannen en vrouwen waarbij traditionele normen een grote rol spelen. Wat voor invloed hebben zij in de zelfbeschikking van meiden en jongens? Hierover gaat de conferentie van Platform Eer en Vrijheid op maandag 11 november. 

Evenement details

Datum
Locatie
Social Impact Factory (Vredenburg), Utrecht
Prijs
gratis
Meer informatie icon_arrow-right--small

De conferentie is vol. Aanmelden is helaas niet meer mogelijk. 

In de volgende conferentie van het Platform Eer en Vrijheid staat de digitale zelfbeschikking van jongeren centraal, met een extra focus op op meiden en lhbtiqa+ personen met een migratieachtergrond of in gesloten gemeenschappen. Zelfbeschikking gaat over het kunnen maken van eigen keuzes, bijvoorbeeld over wat je wilt dragen, welke opleiding je gaat doen en met wie je omgaat, op wie je verliefd wordt of met wie je een (seksuele) relatie aangaat. Hoe werken algoritmes in het beïnvloeden van deze keuzes? Hoe aanlokkelijk en realistisch is het alternatief wat op social media wordt geschetst? En wat kunnen formele en informele werkers doen om zelfbeschikking te stimuleren in een tijd waar een groot deel van ons leven zich online afspeelt? 

Lees meer over zelfbeschikking

De conferentie

Tijd:12.00 - 18.00 uur
Locatie:Utrecht 
Voor wie:Jongerenwerkers, formele en informele hulpverleners, studenten social work, beleidsmedewerkers op het thema zelfbeschikking en emancipatie

 

Sprekers 

Experts uit diverse vakgebieden komen samen om te spreken op deze conferentie:

  • Dagvoorzitter:
    Naima Azough, adviseur en moderator en voormalig lid van de Tweede Kamer. 
  • Keynote spreker: 
    Nella Geurts, universitair docent aan de Radboud Universiteit Nijmegen, is expert op het gebied van ervaringen van in- en uitsluiting en hoe dit van invloed is op diverse uitkomsten – zoals politiek vertrouwen en het thuis voelen – onder mensen met een migratieachtergrond. Daarnaast onderzoekt ze hoe vrouwen, met of zonder migratieachtergrond, zich verhouden tot werk in Nederland. Zo analyseert ze hindernissen rondom de arbeidsmarkt voor Syrische vrouwen alsook hoe zogenoemde tradwives zich op sociale media uiten over (betaald) werk.
  • Workshopleider: 
    Berber Chaqan Broekstra, mediapedagoog en adviseur mediabewust gedrag bij Het Mediateam - begeleidt professionals bij opvoedvragen rondom mediagebruik van henzelf en kinderen en jongeren. Ze is gefascineerd door de invloed van technologie op ons brein, emotie en persoonlijke filterbubbels. Als praktijkexpert neemt zij ons mee hoe we jongeren bewust kunnen begeleiden door die complexe online wereld. 
  • Panellid: 
    Hilde Bakker werkt bij Movisie als senior-adviseur en projectleider in de aanpak van gender gerelateerd geweld, m.n. in een migratie- en/of religieuze context. Zij is actief bij de Alliantie Verandering van binnenuit | Movisie en Zelfbeschikking | KIS.  
  • Panellid: 
    Leonida Isufi zet zich in voor kinderen die in armoede leven. Daarnaast is zij feminist, omdat zij niet tegen onrecht kan. Ze is een activiste die streeft naar een rechtvaardigere en eerlijkere samenleving, waarin iedereen een gelijke kans verdient.

Evenement details

Datum
Locatie
Social Impact Factory (Vredenburg), Utrecht
Prijs
gratis
Meer informatie icon_arrow-right--small

Meer informatie?Neem contact op met:

Djoeke Ardon

icon_chevron Stuur een e-mail
icon_chevron 030 7892161
Afbeelding
Djoeke Ardon