De coronacrisis legde bloot wat al langer gaande was: ruim één miljoen inwoners van kwetsbare wijken dreigen buiten de boot te vallen. Daar stapelden problemen zoals onderwijsachterstand, armoede, huiselijk geweld, werkloosheid en overlast zich al op. En door de coronacrisis is de achterstand alleen maar verder opgelopen.

Burgemeesters van vijftien grote gemeenten luidden onlangs de noodklok over de situatie in deze wijken. Het tij kan nog worden gekeerd als er nu wordt geïnvesteerd in werk, onderwijs, veiligheid, leefbaarheid, jongeren, gezondheid, betere woningen, het sociaal domein. Maar dat moet wel gebeuren mét de bewoners uit deze wijken. Door naar ze te luisteren. Hoe worden de bewoners betrokken, hoe zorgen we ervoor dat de maatregelen voldoende op maat worden ingezet? Hoe zorgen we voor een effectieve aanpak met oog voor diversiteit, zodat beleid goed aansluit bij de diverse leefwerelden van bewoners en kansengelijkheid wordt bevorderd?

Praktische informatie

 • Datum: maandag 4 oktober 2021, van 12:30 tot 17:30 uur
 • Inloop: 12.30 uur met een eenvoudige lunch
 • Plenaire gedeelte: 13.00 uur Keynote speakers en paneldiscussie (via een livestream te volgen)
 • Deelsessies: 15.00 uur (niet online te volgen)
 • Afsluiting: 16.15 tot 17.30 uur wrap up met borrel (niet online te volgen)
 • Locatie: NBC congrescentrum, Blokhoeve 1 Nieuwegein (gratis parkeren)
 • Aanmelden gaat via dit aanmeldformulier

Programma

We zijn blij deze bijeenkomst weer live te kunnen organiseren zodat er volop gelegenheid is elkaar weer te ontmoeten en direct met elkaar in gesprek te gaan.
Redouan El Yaakoubi, van Stichting ‘Durf te Dromen’ vertelt over zijn ervaringen in de wijk Overvecht in Utrecht.
Monique Kremer, hoogleraar Actief Burgerschap aan de UvA, voorzitter van de Adviesraad Migratie, zal de bijeenkomst inleiden en antwoord geven op de vraag: ‘Wat hebben we geleerd van jaren wijkenbeleid en aanpak diversiteitsvraagstukken?’
Ook zal demissionair Minister Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid zich in een videoboodschap tot de zaal richten over dit onderwerp.

Hierna volgt een discussie tussen panelleden: Marco Pastors, directeur Nationaal Programma Rotterdam Zuid, Zakaria El Khetabi, directeur wooncorporatie Woonbron, Reinier van der Grijp, actieve wijkprofessional en Bouchra Dibi van Krachtwijken.nl over waarom het vaak niet lukt om maatwerk te leveren in de kwetsbare wijken.

Dagvoorzitter Minchenu Maduro zorgt ervoor dat het geen tel saai wordt. En Djembé a gogo brassband trommelt iedereen op om naar de tien deelsessies te gaan. In het overzicht zie je ze allemaal op een rijtje staan. Je kunt één deelsessie bijwonen (niet online). Je kunt op het aanmeldformulier twee voorkeuren opgeven. Je hoort bij binnenkomst bij welke deelsessie je bent ingedeeld.

 • Deelsessie 1: Democratisch burgerschap om polarisatie en ongelijkheid te verminderen
 • Deelsessie 2: Voorbij status: armoede is geen schande 
 • Deelsessie 3: Effectief werken aan verbinding tussen bewoners in de wijk
 • Deelsessie 4: Gelijke kansen in het onderwijs
 • Deelsessie 5: Jeugd - Hoe werk je samen met jongeren? 
 • Deelsessie 6: Een toegankelijk en zichtbaar wijkteam
 • Deelsessie 7: Wonen in een superdiverse wijk
 • Deelsessie 8: Inburgeren en integreren in de wijk
 • Deelsessie 9: Hoe hou je zicht op wat er zich online afspeelt in de wijk? 
 • Deelsessie 10: De onzichtbare armoede ontmaskerd

Lees meer informatie over de deelsessies

Natuurlijk organiseren we deze bijeenkomst volgens de geldende coronararichtlijnen. Welke dat op 4 oktober precies zijn, is nog onduidelijk. Maar zeker is dat er vanaf 20 september aanstaande voor evenementen vanaf 75 personen een coronatoegangsbewijs (vaccinatiebewijs, herstelbewijs of negatieve coronatest via Testenvoortoegang) in combinatie met een ID-bewijs verplicht is. Wij zullen deze bij aanvang controleren via de Coronacheck. De uitslag van een zelftest is niet voldoende, de test dient via Testenvoortoegang te zijn afgenomen.

Voor wie liever vanuit huis deelneemt, is er een livestream met chatfunctie van het plenaire gedeelte van de bijeenkomst. De link daarvoor wordt na aanmelding aan je gemaild.

We kijken ernaar uit om je op maandag 4 oktober aanstaande in Nieuwegein te ontmoeten.

Meld je aan

Aanmelden gaat via een Google Docs formulier. Klik hieronder op de button om naar het aanmeldformulier te gaan.

Meld je aan voor de KIS Jaarbijeenkomst

Afbeelding door David Rozing van ANP Photo

Datum 

maandag, 4 oktober, 2021

Locatie 

NBC congrescentrum, Blokhoeve 1 Nieuwegein / plenaire gedeelte ook online

Prijs 

gratis