Stichting School & Veiligheid organiseert samen met KIS-onderzoeker Hanneke Felten en de Nederlandse Vereniging voor Maatschappijleerdocenten een masterclass over vooroordelen en discriminatie. Deze inspirerende masterclass is gratis te volgen in het kader van de Week Tegen Pesten (27 september t/m 1 oktober 2021).

 

Meer info en aanmelden

Vooroordelen tackelen onder leerlingen: wat werkt?

Iedereen heeft vooroordelen, zo weten we uit onderzoek. Het is een manier om de wereld te begrijpen. Dit is geen probleem, totdat het leidt tot discriminatie en uitsluiting. Als leraar wil je natuurlijk voorkomen dat dit zich in je klas voordoet. Discriminatie, uitsluiting en pesten zijn namelijk nauw met elkaar verbonden. Zoals in de onderstaande voorbeelden:

  • In een klas zijn leerlingen stelselmatig een jongen die net uit de kast is gekomen aan het uitschelden met ‘homo’ en ‘mietje’.
  • Een meisje met een vluchtelingenachtergrond staat altijd alleen op het schoolplein in de pauze.
  • In een klas maakt een groep leerlingen regelmatig zogenaamde grappen of nare opmerkingen over moslims. Ze richten zich niet op de moslimjongeren in de klas maar als leraar zie je wel dat het deze leerlingen raakt.
  • Leerlingen van Turkse afkomst enerzijds en leerlingen van Marokkaanse afkomst anderzijds, willen niets met elkaar te maken hebben en delen allerlei stereotypen over de andere groep.

Hoe voorkom je deze situaties? Wat is de beste handelingswijze voor jou als leraar als dit speelt? Speciaal voor de Week Tegen Pesten kun je deze inspirerende masterclass van Hanneke Felten gratis volgen! In deze wervelende masterclass…

  • …leer je wat je kunt doen als dit soort situaties spelen;
  • …leer je hoe je om moet gaan met vooroordelen en discriminatie;
  • …krijg je concrete tips voor in de praktijk;
  • …komen er leraren aan het woord die hun ervaringen en tips delen.

Wanneer en waar?

Datum : 23 september 2021
Tijdstip: 15.15 uur tot 16.45 uur
Locatie: Teams

Meer info en aanmelden

Afbeelding: www.weektegenpesten.nl

Datum 

donderdag, 23 september, 2021

Locatie 

online

Prijs 

gratis

Voor wie? 

leraren vo en mbo, schoolleiding, aanspreekpunt pesten, vertrouwenspersoon