Als professional in de jeugdhulp of opvoedingsondersteuning kan het zoeken zijn naar manieren om kwetsbare gezinnen met een migratieachtergrond tijdig te bereiken, om cultuurverschillen en communicatieproblemen te overwinnen en goed aan te sluiten op de leefwereld van deze cliënten. KIS en partners organiseren een regiobijeenkomst voor professionals, waarin we praktische tools en concrete tips geven om cultuursensitief te werken en effectief om te gaan met de diversiteit onder cliënten. 

Programma

  • 13.00 uur Ontvangst
  • 13:30 uur Opening door Hans Bellaart (KIS)
  • 13:35 uur Welkomstwoord door wethouder Grete Visser van de gemeente Nijmegen
  • 13:45 uur Panelgesprek met Züleyha Sahin van netwerk cultuursensitief werken, en Fayzal Zouay en Haiat Abdalla Mahamed, intercultureel consulenten van Bindkracht 10 Nijmegen
  • 14:15 uur Naar de workshops: thee en koffie in workshopruimte
  • 14:30 uur Workshops sessie I
  • 15.30 uur Pauze
  • 16:00 uur Workshops sessie II
  • 17:00 uur Afsluiting met drankje

Workshops

Workshop 1: Intercultureel vakmanschap

Workshopleider: Jamila Achahchah (KIS) en Hatice Bölek (Sterker Sociaal Werk)

In de jeugdhulp en opvoedingsondersteuning krijgen professionals regelmatig te maken met cliënten die een ander referentiekader hebben. Hoe kunnen professionals omgaan met culturele en religieuze verschillen? Hoe kun je verschillen overbruggen en welke competenties heeft de professional hiervoor nodig? In een interactieve bijeenkomst bespreken we deze vragen aan de hand van voorbeelden, onder andere uit de online module KIS module 'intercultureel vakmanschap'.

 

Workshop 2: Verbeteren toegankelijkheid samen met sleutelpersonen

Workshopleider: Mehmet Day (KIS) en Aïcha Kerkri (Bindkracht10)

Hoe krijg je contact met moeilijk bereikbare doelgroepen? Of hoe zorg je er voor dat geïsoleerde en weinig zelfredzame cliënten goed bij de professionele hulpverlening terechtkomen? Bij sommige cliënten met een migratieachtergrond is dit een grote uitdaging. Samenwerking tussen professionals en sleutelpersonen uit de doelgroepen zelf, kan sterk bijdragen aan de toegankelijkheid van de reguliere hulpverlening en opvoedingsondersteuning.

 

Workshop 3: Cultuursensitieve werkwijze verankeren in de organisatie

Workshopleider: Hans Bellaart (KIS), en Sita Hassanzadah en Hanife Güzel (Sensa Zorg)

De afgelopen jaren zijn er veel projecten uitgevoerd met betrekking tot cultuursensitief werken. In de praktijk blijkt het echter lastig te zijn om de vooruitgang te laten beklijven in de organisatie. Hoe kun je werken aan een werkwijze die duurzaam aansluit bij de leefwereld van cliënten met een migratieachtergrond? Welke cultuursensitieve werkwijzen en tools zijn beschikbaar? En hoe kun je die inpassen in de reguliere werkwijze? Wat kunnen we leren van gespecialiseerde organisaties?

 

Workshop 4: Omgaan met verschillende waarden in de opvoeding

Workshopleider: Marjolijn Distelbrink (KIS) en Nadia Naciri (Bindkracht10)

Ouders met een migratieachtergrond hebben naast reguliere opvoedvragen ook vragen, ervaringen of referentiekaders die te maken hebben met hun positie als migrant. KIS ontwikkelde een methodiek om teams bewust te maken van de specifieke invalshoeken of ervaringen die belangrijk zijn in de levens van veel ouders met een migratieachtergrond. Bijvoorbeeld ervaringen met discriminatie of negatieve beeldvorming, of religie of schaamte als belangrijke waarde. In deze workshop maak je kennis met deze methodiek voor teams en voeren we een deel met de deelnemers uit.

Aanmelden

Helaas is het maximaal aantal deelnemers bereikt, aanmelden is niet meer mogelijk. Er is ook geen ruimte meer op de wachtlijst.

 

Deelname is kosteloos, maar niet vrijblijvend. Een week voor de bijeenkomst krijg je een definitieve bevestiging. Neem voor meer informatie contact op met Hans Bellaart via h.bellaart@kis.nl.

KIS organiseert deze regiobijeenkomst in samenwerking met de gemeente Nijmegen, netwerk cultuursensitief werken, Bindkracht 10 Nijmegen, Sensa Zorg en VNG Ondersteuningsteam Zorg voor de Jeugd.

Datum 

maandag, 25 november, 2019

Locatie 

De Biezantijn, Waterstraat 146, Nijmegen.

Prijs 

-

Voor wie? 

Professionals in jeugdhulp en opvoedondersteuning (uit het oostelijke deel van Nederland)