Op donderdag 4 november is de jaarlijkse bijeenkomst van het Platfom Eer en Vrijheid. Dit jaar weer online, zodat het voor iedereen te volgen is. Of je nu werkt met ouders, met jongeren of op een andere manier je inzet om zelfbeschikking te bevorderen, in het programma 'Zelfbeschikking en het weerbaar opvoeden van dochters en zoons' komen veel verschillende invalshoeken en vraagstukken aan bod.

De bijeenkomst bestaat uit een plenair onderdeel met interessante presentaties, gevolgd door vier boeiende workshops. In de plenaire presentatie van Jamila Achahchah en Marjolijn Distelbrink (KIS) belichten zij opvoedvraagstukken over botsende waarden, eer en eerlijkheid, over religie en het weerbaar opvoeden van jongens en meisjes. Lees ook het interview met Achahchah en Distelbrink over Weerbaar opvoeden.

Portretfoto's van Marjolijn Distelbrink (links) en Jamila Achahchah (rechts)

In elk van de vier workshops vertellen professionele opvoedondersteuners hoe zij een specifieke opvoedvraag aanpakken. Er is uiteraard ook ruimte voor vragen en uitwisseling van ervaringen.

Thema

Het thema is 'Zelfbeschikking en het weerbaar opvoeden van dochters en zoons'.

Wanneer?

De online bijeenkomst van Platform Eer en Vrijheid wordt gehouden op donderdag 4 november 2021 van 14.00 – 16.00 uur.

Meld je aan via dit formulier

Programma

 • 14.00 – 14.15: Welkom door gespreksleider Naima Azough, gevolgd door 'Den Haag Vandaag' door Florentine Zarks, ministerie van SZW
 • 14.15 – 15.00: Presentatie Jamila Achahchah en Marjolijn Distelbrink, projectleiders KIS-programma Jeugd en Opvoeding, met gelegenheid om vragen te stellen
 • 15.00 – 15.15 uur: Intermezzo
 • 15.15 – 16.00 uur: Workshops over praktijkervaringen, keuze uit één van de vier workshops:
 1. Opvoedondersteuning in de Antilliaanse gemeenschap bij kwesties als incest en discriminatie
  - door Shariselle Francisca (Transformatiecoach bij MI-Authentic) en Jamila Achahchah (projectleider KIS)

  • Wat mijn wortels jou over mij vertellen
   Ieder individu heeft een bepaalde achtergrond. In iedere cultuur zijn er sprake van specifieke tradities. Deze workshop gaat over het bewustmaken van sensitieve thema’s die zijn gekoppeld aan specifieke culturen en herkomsten. Bewustwording over deze sensitieve thema’s is nodig voordat je iemand hulp kunt bieden. Zo wordt er in deze workshop gekeken naar wat de hiërarchieën in gezinnen met een migratieachtergrond zijn. Deze workshop biedt handvatten over hoe je kunt navigeren in een mijnenveld van cultuur, tradities, eer en vrijheid die voor jou onbekend zijn.

    

 2. Weerbaar opvoeden en de rol van de gemeenschap - VOL
  Deze workshop heeft het maximaal aantal deelnemers bereikt. Het is niet meer mogelijk om je op te geven voor deze workshop.

  - door Bouchra Lahrech (maatschappelijk werker en trainer/coach bij Stichting Sabiel, intermediair tussen kwetsbare gezinnen en hulpverleners), Asmaa Darkaoui (trainer/coach identiteits- en talentontwikkeling bij iBloom coaching) en Siham El Moussaoui (projectmedewerker Shame sexting bij KIS)

  • Tradities en opvoedpatronen, doorbreken of omarmen?
   Het kennen van je eigen historische en culturele achtergrond is de basis die ten grondslag ligt aan je houding en motivatie als transcultureel professional. Je bewust zijn van je eigen achtergrond is echter niet hetzelfde als ermee kunnen werken. Er is een verschil tussen ‘cultuurbewust’ en ‘cultuursensitief’ zijn. In de workshop gaan we aan de slag met tradities en (opvoed)patronen binnen gezinnen. De eerste stap is het bewust worden van deze patronen. Zijn ze (nog) helpend of juist niet? Wat kun je doen om patronen te doorbreken of juist te versterken? Hoe kun je als professional gezinnen hierbij ondersteunen? Deze workshop is interessant voor onder andere: jeugdhulpverleners, pedagogen, onderwijsmedewerkers, jeugdconsulenten, gezinscoaches, jongerenwerkers en docenten.

   Bouchra Lachrech (links) en Asmaa Darkaoui (rechts)
    
 3. Seksuele opvoeding in islamitische gezinnen - VOL
  Deze workshop heeft het maximaal aantal deelnemers bereikt. Het is niet meer mogelijk om je op te geven voor deze workshop.

  - door Rahmouna Aharouil (coach en trainer bij Qurrata Coaching)

  • (Seksuele) relaties en de totstandkoming van een huwelijk binnen de Islam
   In de islam is beschreven hoe het huwelijk volgens de waarden en normen van de islam het best tot stand kan komen. En welke wijsheden hierachter schuilen. In de praktijk zien we dat hier niet altijd gehoor aan wordt gegeven. In de workshop worden verschillende perspectieven op dit thema vanuit verschillende collectieven besproken. Daarnaast zal deze workshop ingaan over hoe we zelfbeschikking en vrijheid op dit gebied kunnen stimuleren.

    
 4. Samenwerken bij opvoedondersteuning door het informeel netwerk van sleutelfiguren en professionals
  - door Naima Reggani (ontwikkelmakelaar bij BuZz Leiden) en Christien Hoek (community builder bij
  SOL Leiden)

  • Weerbaar Opvoeden en het werven van sleutelfiguren
   In het project Weerbaar Opvoeden in Leiden staan ouders met verschillende culturele en religieuze achtergronden centraal. Deze workshop bestaat uit een presentatie aan de hand van een interview met een sleutelfiguur. Wat is een sleutelfiguur, wat voor rol heeft een sleutelfiguur en hoe werf je de juiste sleutelfiguren voor de betreffende doelgroep? Waar moet je als professional rekening mee houden qua inzet en budget? Verbinding is het uiteindelijke doel.

   Christien Hoek (links) en Naima Reggani (rechts)

Meld je aan!

De aanmeldingen zijn geopend. Meld je aan via onderstaand formulier. Let op: het aantal deelnemers van het plenaire gedeelte is onbeperkt, bij de workshops zit wel een maximum van 25 deelnemers, dus wees er snel bij. Je kunt je alleen nog opgeven voor workshop 1: Opvoedondersteuning in de Antilliaanse gemeenschap door Shariselle Francisca en workshop 4: Samenwerken bij opvoedondersteuning door het informeel netwerk van sleutelfiguren en professionals door Naima Reggani en Christien Hoek.

Je krijgt een bevestigingsmail namens Movisie met de link.

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte gehouden worden van de activiteiten rondom het Platform Eer en Vrijheid? Een aantal keer per jaar ontvang je een nieuwsbrief of uitnodiging voor de jaarlijkse bijeenkomst van het Platform Eer en Vrijheid.
Schrijf je in voor de nieuwsbrief van het Platform Eer en Vrijheid

Datum 

donderdag, 4 november, 2021

Locatie 

Online

Prijs 

Gratis