De coronacrisis legde bloot wat al langer gaande was: ruim één miljoen inwoners van kwetsbare wijken dreigen buiten de boot te vallen. Burgemeesters van vijftien grote gemeenten luidden onlangs de noodklok over de situatie in deze wijken. Daar stapelden problemen zoals onderwijsachterstand, armoede, huiselijk geweld, werkloosheid en overlast zich al op. En door de coronacrisis is de achterstand alleen maar verder opgelopen.

Het tij kan nog worden gekeerd als er nu wordt geïnvesteerd in werk, onderwijs, veiligheid, leefbaarheid, jongeren, gezondheid, betere woningen, het sociaal domein. Maar dat moet wel gebeuren mét de bewoners uit deze wijken. Door naar ze te luisteren. Hoe worden de bewoners betrokken, hoe zorgen we ervoor dat de maatregelen voldoende op maat worden ingezet? Hoe zorgen we voor een effectieve aanpak met oog voor diversiteit, zodat beleid goed aansluit bij de diverse leefwerelden van bewoners en kansengelijkheid wordt bevorderd?

Wanneer?

De jaarbijeenkomst wordt gehouden op maandag 4 oktober, van 12.30 tot 17.00 uur.

Waar?

Deze bijeenkomst wordt live op locatie gehouden in NBC congrescentrum, Blokhoeve 1 in Nieuwegein (gratis parkeren).

Voor wie liever vanuit huis deelneemt, is er een livestream met chatfunctie van het plenaire gedeelte van de bijeenkomst.

Voorlopig programma

  • Monique Kremer, hoogleraar Actief Burgerschap aan de UvA, voorzitter van de Adviesraad Migratie, zal de bijeenkomst inleiden en antwoord geven op de vraag: ‘Wat hebben we geleerd van jaren wijkenbeleid en aanpak diversiteitsvraagstukken?’
  • Ook zal demissionair minister Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid zich tot de deelnemers richten over dit onderwerp.
  • Redouan El Yaakoubi, van Stichting ‘Durf te Dromen’ vertelt over zijn ervaringen in de wijk Overvecht in Utrecht.
  • Hierna volgt een discussie tussen panelleden: Marco Pastors, Directeur Nationaal Programma Rotterdam Zuid, Zakaria El Khetabi, directeur wooncorporatie Woonbron, Reinier van der Grijp, actieve wijkprofessional, en Bouchra Dibi van Stichting Krachtwijken over waarom het vaak niet lukt om maatwerk te leveren in de kwetsbare wijken.

Dagvoorzitter Minchenu Maduro zorgt ervoor dat het geen tel saai wordt. En Djembé a gogo brassband trommelt iedereen op om naar de tien deelsessies te gaan.

Zet hem in je agenda!

Mis deze bijeenkomst dus niet. Zet ‘m alvast in je agenda. Na de zomer volgt meer informatie over de deelsessies en kun je je aanmelden.

Datum 

maandag, 4 oktober, 2021

Locatie 

NBC congrescentrum, Blokhoeve 1 Nieuwegein / plenaire gedeelte ook online

Prijs 

gratis