De westerse benadering van zelfredzaamheid past niet bij mensen die uit een ‘wij-cultuur’ komen. Daarom heeft Amal Abass-Saal van Inspiratie-Inc. een eigen aanpak ontwikkeld.

De westerse benadering van zelfredzaamheid past vaak niet bij mensen die uit een ‘wij-cultuur’ komen, betoogt Amal Abbass-Saal. Ze is directeur van Inspiratie-Inc, een ondersteuningsorganisatie voor community ontwikkeling in Almere. ‘Het westerse idee over zelfredzaamheid is een doel dat die mensen nooit alleen zullen halen’, stelt ze. ‘Als je als groep die zelfredzaamheid organiseert, kom je tot een veel grotere mate van geluk en voldoening.’ 

Andersoortige professionals

‘Ik heb geleerd dat je mensen met psychische problemen als depressies en posttraumatische stress moet begeleiden, maar je moet met hen een gemeenschap bouwen in het dagelijks leven. In Engeland heb ik me gespecialiseerd in community building. Ik kijk met mensen wat echt nodig is en dat moet je in pilotprojecten uit proberen.

’Als je als groep die zelfredzaamheid organiseert, kom je tot een veel grotere mate van geluk en voldoening’

Die pilots moet je vertalen naar beleid. Ik was de eerste zwarte vrouw die de community vertegenwoordigde in het Local Strategic Partnership in Hastings East-Sussex, samen met de politie en de gezondheidszorg.’ Om intercultureel hulp te verlenen zijn er interdisciplinaire teams nodig, die ook bestaan uit andersoortige professionals, stelt Amal.

Het belang van divers samengestelde teams

‘Divers samengestelde teams zijn heel belangrijk. Erken dat een Afrikaanse storyteller, een muzikant of een antropoloog ook expertise kan inbrengen die een vluchtelingenfamilie kan helpen. Dit soort professionals kunnen de brug slaan die voor empowerment nodig is. Echte oplossingen vind je alleen als alle betrokkenen op een gelijkwaardige manier inbreng kunnen hebben. Wij willen ook de kracht van deelnemers inzetten, omdat mensen elkaar nodig hebben om te groeien. Die wederkerigheid willen wij als organisatie ondersteunen.’

Dorpscultuur

Het nieuwste project van Inspiratie-Inc. is Wooncoöperatie Diamondiaal, een twee hectare groot zelfvoorzienend ecodorp in de zelfbeheerwijk Oosterwold. De eerste huizen worden dit najaar opgeleverd. ‘We bouwen er drie woonblokken, met 25 huur- en koopwoningen rond het nieuwe Buurt-Thuis Diamondiaal. Ons project is geïnspireerd op de oude Afrikaanse dorpscultuur, met als doel een harmonieuze en inclusieve community op te zetten.’ ‘In Oosterwold mag je maar 12,5 procent van de kavel bebouwen. De rest vullen we in met het verbouwen van voedsel via permacultuur, een vuurplek en een watervoorziening. We willen er een echte inclusieve cultuur organiseren. Daarbij zijn onze uitgangspunten: deel de weelde, zorg voor eerlijke handel en zorg voor de aarde.’

Over Amal Abbass-Saal en Inspiratie-Inc.
Amal is een kind van Soedanees-Duitse ouders en groeide op in Dresden, ten tijde van de DDR. In 2009 richtte ze Inspiratie-Inc. op. ’Inc.’ staat voor ‘inclusief’ en verwijst naar de ondersteuning van onder meer vluchtelingen die ook recht hebben op volwaardige deelname aan de maatschappij. Dit doet ze via interculturele BuurtThuis-centra waar vluchtelingen en Nederlanders elkaar kunnen ontmoeten en ondersteunen. BuurtThuis Karibu – Swahili voor welkom – is bijvoorbeeld een jongeren voorziening die tussen studenten- en starterswoningen staat, terwijl BuurtThuis Akwaaba – welkom in een Ghanees dialect –een kind- en familiecentrum wordt naast het asielzoekerscentrum in Almere.

 

Dit is een verkorte versie van een artikel dat is verschenen op Buurtwijs.nl. Buurtwijs is het Platform voor Buurtontwikkeling. Op dit platform lees je wat buurtmakers doen en de verhalen van hoe dat precies gaat in de praktijk.

Anderen bekeken ook