Artikel

Dit is het best gelezen in oktober

Artikel - 31 oktober 2017

Van een interview met theoloog en schrijver Abdulwahid van Bommel tot een handreiking om Eritrese nieuwkomers te ondersteunen bij hun integratie: dit is in oktober het best gelezen op deze website.

1. Abdulwahid van Bommel: 'Qua waarden verschilt een moslim niet veel van een niet-moslim'
Orthodoxe, religieuze waarden zorgen soms voor frictie als ze niet overeenkomen met breed gedragen opvattingen in de samenleving. KIS onderzoekt welke waarden vooral schuren en gaat daarover in gesprek met intellectuelen. Dit keer met theoloog en schrijver Abdulwahid van Bommel. 'Je kunt ervan uitgaan dat wat goed en kwaad voor jou is, ook voor mij geldt.'

2. KIS en partners brengen zelfredzaamheid nieuwkomers in kaart
Meer aandacht voor omgaan met geld en een betere afstemming met meer maatwerk tussen gemeenten, maatschappelijke organisaties en statushouders bij arbeidsbemiddeling. Dat zijn de twee voornaamste aanbevelingen die tot dusver naar voren komen uit het onderzoek naar zelfredzaamheid van nieuwkomers.

3. Handreiking voor ondersteuning van Eritrese nieuwkomers bij hun integratie
Integreren in een nieuwe samenleving is niet makkelijk. En veeleisend gezien de aanpak waarin het leren van de taal, het krijgen van huisvesting, een opleiding volgen en werk vinden gelijktijdig plaatsvinden. Met name voor Eritrese statushouders blijkt dat een lastige opgave. Hoe kunnen gemeenten hen helpen?

4. 'We moeten Eritrese statushouders niet in een systeem persen dat niet bij ze past'
Waarom vinden de circa twintigduizend Eritrese nieuwkomers zo moeizaam hun weg in Nederland? Om daar meer zicht op te krijgen en gemeenten te voorzien van advies is er een nieuwe handreiking. ‘We moeten Eritrese statushouders niet in een systeem persen dat niet bij ze past.’

5. Het rendement van de Schilderswijk Moeders
Ze komen achter de voordeur, bereiken ‘verborgen vrouwen’ en zorgen voor een effectievere hulpverlening. De Schilderswijk Moeders, stuk voor stuk bevlogen vrijwilligers, besparen met hun preventieve aanpak ook een hoop kosten. Dat blijkt uit een verkenning van KIS.

Anderen bekeken ook

Mensen in asielopvangcentra lopen extra risico op huiselijk geweld, maar de hulpverlening verloopt niet altijd goed. Een aantal gemeenten vroeg KIS daarom hoe veilig het is binnen gezinnen en hoe de samenwerking verloopt tussen de medewerkers van de asielzoekerscentra en de hulpverlening.

Reageer