Doe mee aan het onderzoek naar negatieve online ervaringen onder jongeren (16 – 24 jaar)
Online haat of discriminatie. Veel jongeren krijgen er helaas weleens mee te maken. We weten alleen nog weinig over welke gevolgen dit heeft voor de jongere zelf en hoe die het beste ondersteund kan worden. Kennisplatform Inclusief Samenleven (KIS) doet hier in 2023 daarom onderzoek naar. Het doel is om bij te dragen aan een verbeterde aanpak en beleid tegen online haat en discriminatie door dit te laten aansluiten bij ervaringen en ondersteuningsbehoefte van jongeren zelf.
Krijg jij weleens te maken met negatieve of kwetsende opmerkingen of berichten online over bijvoorbeeld je huidskleur, achtergrond, seksuele voorkeur, gender of religie? Iemand die op Snap een vervelende opmerking maakt over je afkomst, jou een bedreiging stuurt via de chat van je favoriete game omdat je moslim of joods bent of jou op TikTok beledigt omdat je queer bent? Of zie je wel eens kwetsende berichten langskomen op je feed?
Helaas krijgen te veel jongeren wel eens te maken met negatieve of kwetsende opmerkingen online. Onderzoekers van Kennisplatform Inclusief Samenleven horen graag jouw ervaringen. Door jouw verhaal hopen we jongeren in de toekomst te kunnen helpen als zij hier ook mee te maken krijgen. We zijn op zoek naar mensen van 16 tot en met 24 jaar.
In het onderzoek focussen we op Nederlandse jongeren die discriminatie meemaken op grond van huidskleur, religie, migratieachtergrond of seksuele oriëntatie in combinatie met migratieachtergrond. Binnen het onderzoek is uiteraard ook aandacht voor andere vormen van discriminatie, zoals seksisme en validisme.
Doe mee: vul een vragenlijst in of ga met ons in gesprek!
Je kunt helpen door deze digitale vragenlijst in te vullen. Het duurt ongeveer 10 minuten.
Pizzasessie
We zijn ook op zoek naar mensen die verder willen praten over hun ervaringen. We organiseren hiervoor zogenoemde pizzasessies, oftewel een groepsgesprek. Tijdens zo’n pizzasessie ga je met twee onderzoekers en een klein groepje (maximaal 8 personen) in gesprek. In jouw groepje zitten andere jongeren die dezelfde soort online negatieve ervaringen hebben. Hier kun je je ervaringen delen, hoe dit voor jou was en wat je nodig had op dat moment of achteraf. Het gesprek duurt ongeveer 2 uur. We beginnen om 18.30 (inloop om 18.15) en sluiten af om 20.30. Wij zorgen voor pizza! Daarnaast krijg je een cadeaubon naar keuze van 20 euro.
Welke groep?
Er zijn vier pizzasessies, elk met een andere focus. In dit onderzoek richten we op negatieve opmerking online over:
- Afkomst en huidskleur (op dinsdag 9 mei van 18.30 uur - 20.30 uur)
- Lhbti+ personen met een migratieachtergrond (op dinsdag 16 mei van 18.30 - 20.30 uur)
- Anti-moslim racisme (op dinsdag 16 mei van 18.30 - 20.30 uur)
- Antisemitisme (op dinsdag 23 mei van 18.30 - 20.30 uur)
Iemand kan te maken krijgen met uiteenlopende negatieve opmerkingen of berichten, zoals bijvoorbeeld je huidskleur en je seksuele voorkeur. Meld je aan voor de groep waar jij je het fijnste bij zal voelen. Uiteraard krijg je de ruimte om ook andere ervaringen te delen.
Praktische informatie
- Doe mee aan 1 groepsgesprek
- Locatie: Utrecht
- Maximaal 8 deelnemers per gesprek
- Deel je ervaringen
- Het gesprek duurt ~2 uur (18.30 - 20.30 uur)
- Je krijgt pizza en een cadeaubon naar keuze van 20 euro
Niet direct aangemeld
Als je het formulier in hebt gestuurd, betekent dat niet direct dat je mee kan doen aan een groepsgesprek. We proberen dit natuurlijk wel zo in te plannen, maar het kan zijn dat we te veel aanmeldingen voor een groep krijgen. Wij nemen zo snel mogelijk contact met je op over je aanmelding.
Vragen?
Heb je nog vragen? Stuur dan een mail naar Koen Kros (k.kros@movisie.nl) of bel Koen op 06 554 405 40.
Deel de flyer in je netwerk!
Ken je mensen die mogelijk mee willen doen aan dit onderzoek? Deel de flyer in je netwerk.