E-learning ‘Intercultureel vakmanschap’ is vernieuwd en heet nu ‘Introductie diversiteitsensitief werken’

De e-learning ‘Intercultureel vakmanschap’ is geüpdatet en heeft een nieuwe naam: ‘Introductie diversiteitsensitief werken’. Met deze e-learning krijg je als sociaal professional een eerste indruk van de kennis, houding en vaardigheden die nodig zijn voor adequate hulpverlening aan cliënten met een diversiteit aan achtergronden. Wat is er veranderd in de aangepaste e-learning? En waarom is dit thema nog steeds van belang?

Artikel
Intercultureel vakmanschap

De e-learning heeft een update gekregen vanwege verouderde terminologie. Zo spreekt KIS inmiddels niet meer over ‘intercultureel’ vakmanschap omdat het de nadruk legt op iets dat zich tussen twee culturen afspeelt, terwijl cultuur maar één aspect is dat meespeelt. Daarnaast is de gehele migratie- of vluchtcontext en leefwereld van de client van belang, net zoals andere diversiteitsaspecten als seksuele oriëntatie of genderidentiteit, een beperking, of sociaal-economische situatie. Het gaat erom dat je als sociaal professional sensitiviteit ontwikkelt voor al deze aspecten, en dat je je bewust bent van hoe deze aspecten elkaar kunnen versterken (het zogenoemde ‘kruispuntdenken’ of ‘intersectionaliteit’). Daarom gebruiken we nu de term ‘diversiteitsensitief werken’. Zie ook de Terminologie inclusieve communicatie | KIS

De vernieuwde e-learning nodigt je daarom uit om breed te kijken naar diversiteit. Er zal nog steeds wel nadruk zijn op het omgaan met culturele en religieuze diversiteit, maar we  benadrukken ook andere  diversiteitsaspecten die in iemands leven kunnen spelen, zoals leeftijd, genderidentiteit, seksuele oriëntatie, beperking, arbeidsparticipatie, taal en geletterdheid en financiële situatie.  

Waarom deze e-learning? 

In de superdiverse samenleving die Nederland is, is het cruciaal dat sociaal professionals goed kunnen omgaan met een diversiteit aan cliënten en hun kwalitatief goede hulp en begeleiding kunnen bieden. Vaak wordt gedacht dat diversiteitsensitief werken ‘voor een bepaalde groep’ voordelig is, maar uit allerlei onderzoek blijkt dat het voor iedereen meerwaarde heeft en  de kwaliteit van de gehele zorg verbetert. Diversiteitsensitief werken is voor veel professionals in het sociaal domein nog niet vanzelfsprekend. Zij ervaren bijvoorbeeld knelpunten in de communicatie, zeker wanneer er sprake is van een taalbarrière, of ze vinden het lastig om bepaalde onderwerpen bespreekbaar te maken. Ook zijn er vaak (onbewuste) vooroordelen, waardoor onbegrip, een niet-passende diagnose, of soms zelf discriminatie op de loer liggen. Met deze e-learning kunnen professionals in het sociaal domein een (eerste) stap zetten om hiermee aan de slag te gaan. 

Wat komt er aan bod? 

De e-learning zet aan tot zelfreflectie met enkele opdrachten, inspiratie uit de praktijk en een drietal casussen van mensen met een migratieachtergrond. Middels de casussen gaan deelnemers aan de slag met verschillende houdingen en benaderingswijzen. Vragen die aan bod komen zijn bijvoorbeeld: wanneer speelt cultuur een rol en wanneer juist niet? Hoe kun je bepaalde onderwerpen bespreekbaar maken? En hoe voorkom je stigmatisering of generalisatie? 

Deze e-learning laat je kennismaken met diversiteitsensitief werken en geeft inzicht in welke deskundigheidsbevordering nog nodig kan zijn. Ook is er een lijst met bronnen, handige links en tools te vinden waarmee je verder aan de slag kunt.  

Meer informatie?Neem contact op met:

Judith Khajavi

icon_chevron Stuur een e-mail
icon_chevron 030 - 789 2191
Afbeelding
Profielfoto Judith Khajavi

Hans Bellaart

icon_chevron Stuur een e-mail
icon_chevron 06-40082873
Afbeelding