‘Eigen kracht moet worden omgezet in macht’

Op de conferentie ‘Meer kracht en meer macht. Waarom empowerment juist nu nodig is' op 14 juni vertellen specialisten over empowerment als verbindend kader. Een van de workshops heet ‘Ik ben hier om te blijven!’ en gaat over empowerment van vluchtelingen via weerbaarheidstrainingen. Hier is nog een beperkt aantal plaatsen voor beschikbaar. Een gesprek met Peter Rensen van Movisie over de noodzaak van empowerment: ‘Het gaat erom dat sociaal werkers cliënten helpen over de hindernissen heen te komen’.

Artikel

‘Slechts tien procent van de mensen die ondersteuning hebben in de Wmo, geeft aan op eigen kracht die ondersteuning te organiseren. Dat blijkt uit een recent SCP-onderzoek. Negentig procent van de mensen kan het dus niet alleen op eigen kracht en daar lopen sociaal werkers in de wijken ook tegenaan. Het werpt de vraag op: in hoeverre kun je als professional uitgaan van de eigen kracht van je cliënt?’, aldus Peter Rensen, projectleider effectieve sociale interventies bij Movisie.

Eigen kracht

Op de conferentie ‘Meer kracht en meer macht’ op 14 juni in Vergadercentrum Domstad in Utrecht, is de empowerment van de cliënt onderwerp van discussie. De focus op de eigen kracht is niet voldoende voor veel cliënten, vooral de meest kwetsbaren. Er is meer nodig,, blijkt uit onderzoek: namelijk meer macht of "power". Dat is het vermogen van de cliënt om te leren van de barricades die je tegenkomt. En het heft in eigen hand te nemen. De professional bewandelt met zijn cliënt de weg naar de eigen macht.

'Het gaat erom dat sociaal werkers cliënten helpen over de hindernissen heen te komen'

Empowerment

‘Het gaat erom dat sociaal werkers cliënten helpen over de hindernissen heen te komen’, aldus Rensen. ‘Dat kunnen blokkades in het systeem, in het beleid of blokkades bij het individu zelf zijn. In de maatschappelijke opvang bijvoorbeeld moeten mensen zelf een bijdrage betalen. Maar als je dakloos bent en geen geld hebt, is dat nogal lastig. Een uitkering aanvragen duurt heel lang, dan staan mensen alweer op straat tegen de tijd dat de uitkering er is. In Utrecht hebben daklozen zelf de leiding over de opvang. Zij kunnen zelf regels maken die iets afwijken, maar in de praktijk beter werken. En ze kunnen bij de gemeente de discussie over het beleid voeren. Dat is een belangrijke vorm van empowerment.’

Professional

Hoe kan de professional de cliënt ondersteunen bij het verwerven van meer eigen macht? Rensen: ‘De professional moet daadwerkelijk op zoek naar wat de cliënt of de burger bij zichzelf vindt passen. Dan is het nodig dat je weet wat die cliënt belangrijk vindt. Iedere cliënt geeft een andere betekenis aan wat er speelt bij ziekte, schulden, dakloosheid, noem maar op. De professional sluit aan op de problemen die de cliënt ondervindt.’

Gelijkwaardig

Problemen zijn niet altijd alleen toe te wijzen aan het individu. Bij de oplossing van problemen kunnen ook anderen worden betrokken, bijvoorbeeld lotgenoten. Rensen: ‘Empowerment vereist drie rollen van de professional: de coach, de maatschappelijk ondernemer en de activist. Uitgangspunt is dat de cliënt een belangrijke stem heeft in wat er gebeurt. De hulpverlening is een gemeenschappelijk proces van hulpverlener en cliënt op basis van gelijkwaardigheid. De wensen van de cliënt zijn even belangrijk als de kennis van de professional. Dat wil niet zeggen dat de professional altijd mee gaat in wat de cliënt wil. Maar hij moet de wens wel kennen en het gesprek aangaan. Wat werkt is goede samenwerking met oprechte aandacht, belangstelling en aanwezigheid. Zonder meer los laten werkt niet.’

Dit interview door Carolien Stam verscheen eerder op zorgwelzijn.nl.

Op 14 juni organiseert Movisie in samenwerking met Trimbos-instituut en Tranzo / Tilburg University en de Universiteit voor Humanistiek de conferentie 'Meer kracht en meer macht' in Utrecht. U kunt zich nog tot vrijdag 10 juni 9 uur aanmelden.

 

Workshop: Ik ben hier om te blijven! Empowerment van vluchtelingen via weerbaarheidstrainingen
Gevoelens van uitsluiting en discriminatie zijn een serieuze belemmering voor participatie. Het raakt mensen diep. Discriminatie vormt een aanval op de sociale positie en het zelfbeeld. Het is om deze reden dat de driedaagse training weerbaarheid en omgaan met discriminatie voor vluchtelingen is ontwikkeld. De training draagt niet alleen bij aan empowerment op individueel niveau, maar versterkt ook de collectieve dimensie van empowerment. U bent van harte welkom in deze workshop om elementen uit de training te ervaren en samen in gesprek te gaan.