Gezocht: stevige interventies tegen discriminatie

Discriminatie is een hardnekkig probleem in ons land. Bijvoorbeeld anti-Zwart-racisme, antimoslimracisme (ook wel moslimdiscriminatie of islamofobie genoemd), antisemitisme en vele andere vormen van discriminatie komen voor in onder meer het onderwijs, de arbeidsmarkt, de sport of de openbare ruimte. Gelukkig zijn er een aantal stevige interventies of methoden ontwikkeld die dit probleem verminderen. Denk bijvoorbeeld aan dialoog- en ontmoetingsbijeenkomsten in buurten, lessen op scholen, trainingen of adviestrajecten in bedrijven of campagnes op sociale media. KIS is op zoek naar deze interventies om deze meer onder de aandacht te brengen van gemeenten én te voorzien van een wetenschappelijke onderbouwing.

Artikel
Discriminatie

Gemeenten zijn regelmatig op zoek naar effectieve interventies/methoden tegen discriminatie. Maar hoe weten zij welke echt werken? KIS is daarom op zoek naar interventies die een bijdrage leveren aan het verminderen of voorkomen van discriminatie of vooroordelen en die kunnen worden voorzien van een korte en globale wetenschappelijke onderbouwing. Zo krijgen gemeenten beter inzicht in welke interventies echt goed in elkaar zitten en zij kunnen inzetten. Hoe gaan we te werk?

  1. We organiseren workshops waarin de bedenkers/uitvoerders van maximaal 30 gekozen interventies aan de slag gaan met een korte beschrijving en korte onderbouwing van hun interventie.
  2. Na de workshop(s) helpen wij vanuit KIS deze bedenkers/uitvoeders te komen tot 1 à 2 A4 waarop overzichtelijk staat weergegeven wat hun interventie inhoudt en waarom de verwachting is dat deze werkt (op basis van wat we weten uit de wetenschap).
  3. Deze beschrijvingen bundelen we en delen we met gemeenten, zodat zij makkelijk antidiscriminatie-interventies kunnen inhuren of inkopen voor in hun gemeenten of onder de aandacht kunnen brengen bij bijvoorbeeld scholen of bedrijven in hun gemeente.

Hoe kom je in aanmerking?

Je kunt je opgeven voor dit (gratis) traject indien jij:

  • Een interventie/methode hebt ontwikkeld en/of uitvoert die de bedoeling heeft vooroordelen, stereotypen en/of discriminatie onder individuen, groepen mensen of binnen organisaties te verminderen. Een interventie is een aanpak, methode, initiatief, project of plan om een probleem op een doordachte manier op te lossen en kan allerlei vormen hebben.
  • Jouw interventie/methode bekender willen maken bij gemeenten.
  • Je deel wil nemen aan 1 workshop op locatie en 1 x een korte online bijeenkomst.

Wat zijn de voordelen van meedoen?

  • Je interventie wordt bekend(er) bij gemeenten; mogelijk wordt jouw interventie dus vaker ingekocht of ingehuurd.
  • Je kunt je interventie na dit traject onderbouwen met wetenschappelijke theorieën (ook handig voor aanvragen bij fondsen!)
  • Waar nodig, krijg jij handvaten om je interventie te optimaliseren/aan te scherpen.
  • Je ontmoet anderen die bezig zijn met de aanpak van discriminatie.

Inschrijven

Wil je meedoen? Vul dan het inschrijfformulier in. Let op: in totaal kunnen er maximaal 30 interventies meedoen. Bij meer aanmeldingen maakt KIS een keuze op basis van de inschrijfformulieren om er voor te zorgen dat interventies gericht op verschillende vormen van discriminatie en in verschillende domeinen vertegenwoordigd zijn.