Goed voorbeeld integratiebeleid: gemeente Amsterdam

Welke initiatieven, projecten en methoden zetten gemeenten in om de integratie van EU-migranten te bevorderen? Kennisplatform Inclusief Samenleven bestudeerde het beleid van vier vooroplopende gemeenten (Westland, Peel en Maas, Eindhoven en Amsterdam) en maakte voor elke gemeente een factsheet. Soms is de situatie specifiek voor EU-burgers, maar vaker zijn de goede voorbeelden van beleid ook van toepassing op de recente stroom vluchtelingen. Op onze website lichten we elke maand één gemeente uit. Deze keer is dat gemeente Amsterdam.

Artikel
Europese arbeidsmigranten

Amsterdam oefent al zo lang als ze bestaat een grote aantrekkingskracht uit op mensen uit de hele wereld. Ooit was het de belangrijkste handelsstad van de noordelijke Nederlanden en daarnaast het financiële centrum van Europa. De handel heeft de stad rijkdom gebracht, in economisch en ook in cultureel opzicht. Migranten hebben daaraan een niet geringe bijdrage geleverd.

In het huidige Amsterdam heeft maar liefst de helft van de 800.000 inwoners buitenlandse roots. De stad telt in totaal 180 nationaliteiten. Een groot deel van hen is afkomstig uit landen buiten Europa, maar de stad is ook bij Europeanen populair.

Verreweg de meeste EU-burgers komen uit West-Europa. De afgelopen tien jaar zijn er echter vooral meer Oost- en Zuid-Europeanen bijgekomen. Een groot deel van de EU-migranten woont in elk geval zeven jaar in Amsterdam. Deze verblijfsduur impliceert een meer permanent karakter van migratie voor twee derde van de EU-migranten.

Gratis taalcursussen

De gemeente is zich zeer bewust van de voordelen van migratie voor Amsterdam; de gemeente is overtuigd dat EU-migranten een waardevolle economische bijdrage leveren aan de lokale economie en de samenleving. Ze probeert nieuwkomers daarom zo goed mogelijk te faciliteren. Een manier waarop de gemeente dat doet is door middel van taalcursussen. Veel Nederlanders kunnen weliswaar uit de voeten met Engels, maar een goede Nederlandse taalbeheersing blijft belangrijk, onder andere om een goede baan te vinden, zo ervaren EU-burgers. 'Als je ‘een’ baan wilt en het maakt je niet zoveel uit wat, dan kun je makkelijk wat vinden. Maar als je zoekt naar een goed betaalde baan in je vakgebied, wordt het moeilijk', vertellen ze.  

Gemeente Amsterdam kiest ervoor om de gratis taalcursussen aan te bieden aan migranten die gemotiveerd zijn, lang(er) in Nederland willen blijven en die de cursus niet zelf kunnen bekostigen. Daarnaast is er een groot privaat taalaanbod in de gemeente. Het bijzondere aan de taalcursussen van de gemeente is dat een deel ervan contextgebonden is. Zo is er bijvoorbeeld een cursus waarin de cursisten naast de taal ook sollicitatievaardigheden aanleren. 'Op thematische cursussen leer je veel meer dan bij de gewone cursussen. Je kunt niet zo lang wachten tot je het lagereschoolniveau hebt bereikt. Want je moet morgen al met je kind naar school, je hebt volgende week een sollicitatie en tussendoor moet je nog even naar de dokter', legt een gemeenteambtenaar uit.

De cursussen, die de meeste gevallen zes maanden duren waarbij er drie lesuren in de week worden aangeboden, worden goed ontvangen. De meeste nieuwkomers zijn positief over dit initiatief van de gemeente.