Haags Gemeentearchief laat Haagse geschiedenis Sinti en Roma vastleggen

Het Haags Gemeentearchief heeft tot taak de geschiedenis van de stad Den Haag zo goed mogelijk te documenteren. Een onmisbaar deel van deze Haagse stadsgeschiedenis is het verhaal van de Sinti en Roma, voor wie Den Haag vanaf begin 20ste eeuw een belangrijke plek was om te verblijven.

Artikel
Sinti en Roma

Met de op 27 januari gepresenteerde publicatie 'Sinti en Roma in Den Haag. Voor, tijdens en na de Tweede Wereldoorlog (1900-1970)', geschreven door onderzoeker Peter Jorna, is deze geschiedenis niet alleen goed vastgelegd voor de Hagenaars van nu, maar worden ook de mensen achter de verhalen zichtbaar. Hiermee hoopt de publicatie tevens een bijdrage te leveren aan meer inzicht in de eigen (familie)geschiedenis van de Sinti en Roma in Den Haag.

Aanleiding

Op 16 mei 1944 werden in 19 gemeenten 304 Sinti en Roma opgepakt en naar Westerbork getransporteerd. 245 van hen werden op 19 mei 1944 doorgestuurd naar Auschwitz-Birkenau. 85 van de opgepakte Sinti en Roma waren afkomstig uit Den Haag, 75 van hen zijn in het Zigeunertransport uit doorgangskamp Westerbork naar Auschwitz geselecteerd. Dit opmerkelijk hoge aantal was voor het Haags Gemeentearchief (HGA) aanleiding om onderzoek te laten doen naar de geschiedenis van deze gemeenschap in Den Haag.

Lastige klus

Een lastige klus, want de historische bronnen die deze geschiedenis documenteren, zijn schaars en de gemeenschap is teruggetrokken van aard. Toch is onderzoeker Peter Jorna erin geslaagd om vanuit een uitgebreide zoektocht in archieven en collecties, en met hulp van een aantal leden uit de Roma- en Sinti-gemeenschap zelf, een beeld te schetsen van het verleden van de Roma en Sinti in Den Haag.

Overhandiging publicatie aan burgemeester Jan van Zanen

Overhandiging van de publicatie aan Jan van Zanen, burgemeester van Den Haag

Publicatie

'Sinti en Roma in Den Haag. Voor, tijdens en na de Tweede Wereldoorlog (1900-1970)', beschrijft de geschiedenis van deze gemeenschappen in onze stad, waarin de Tweede Wereldoorlog een tragische cesuur vormt. Dit vormt een onmisbaar deel van de Haagse stadsgeschiedenis, en het is belangrijk dat die nu goed is vastgelegd. Maar de publicatie beoogt meer te zijn dan dat. Door het Haags verleden van de getroffen Sinti en Roma zo gedetailleerd mogelijk ‘uit te tekenen’, maken we hen en hun families kenbaar. Voor een gemeenschap waarin de oorlog grote bressen heeft geslagen, ook in het eigen collectief geheugen, hoopt deze publicatie een bijdrage te leveren aan meer inzicht in de eigen (familie)geschiedenis.

Presentatie op 27 januari, Holocaust Memorial Day

Het eerste exemplaar van het boekje is op woensdagochtend 27 januari 2021 overhandigd aan Jan van Zanen, burgemeester van Den Haag, in de aanwezigheid van opdrachtgever en gemeentearchivaris Ellen van der Waerden, onderzoeker Peter Jorna en uit de kringen van de gemeenschap Madjo Roels en Edwin Grünholz. In vervolg hierop heeft Kamervoorzitter Khadija Arib, namens de Tweede Kamer, een exemplaar ontvangen uit handen van Blieztha Steinbach, voorzitster van stichting O Lungo Drom (De Lange Weg). 27 januari is Holocaust Memorial Day, de dag waarop concentratie- en vernietigingskamp Auschwitz-Birkenau 76 jaar geleden door de Russen werd bevrijd. Op deze dag worden in de hele wereld de slachtoffers herdacht van de Holocaust, de vervolging van en moord op Joden, Sinti en Roma door Nazi-Duitsland.

Beschikbaarheid publicatie

'Sinti en Roma in Den Haag. Voor, tijdens en na de Tweede Wereldoorlog (1900-1970)' kan gratis worden opgevraagd door een mail te sturen naar haagsgemeentearchief@denhaag.nl o.v.v. van ‘Sinti en Roma in Den Haag’. Vergeet hierbij niet je adresgegevens te vermelden.

Een pdf-versie van het boekje is ook te downloaden.

Kaft publicatie Sinti en Roma in Den Haag. Voor, tijdens en na de Tweede Wereldoorlog (1900-1970)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bron: Haags Gemeentearchief

Meer informatie?Neem contact op met:

Bard Briels

icon_chevron Stuur een e-mail
icon_chevron 06-55440526
Afbeelding