Wouter Beekers vindt terecht dat er een antwoord moet worden gevonden op het ‘nieuwe nationalisme’. En de coronacrisis leert ons dat een zeker nationalisme zelfs onvermijdelijk is. Maar dat is iets anders dan in zee gaan met het populistische nationalisme – dat mobiliseert de verkeerde sentimenten, betoogt Hans Boutellier.

Met de coronacrisis lijkt alle polarisatie als sneeuw voor de zon te zijn verdwenen. Tegelijk leidt deze mondiale crisis tot een reflex van politiek nationalisme – het is een van de paradoxen van deze tijd. Op hopelijk niet al te lange termijn raakt de samenleving weer genormaliseerd. Zet het nationalisme dan door of realiseren we ons juist dat dit geen antwoord kan zijn op de uitdagingen van de 21e eeuw? En wat betekent deze crisis voor de kansen van het populistische nationalisme?

Lees verder op Sociale Vraagstukken

Dit artikel is een korte versie van een artikel dat eerder op de website van Sociale Vraagstukken verscheen.

Lees het volledige artikel

Coronadossier

Dit artikel is onderdeel van een dossier waarin wij kennis verzamelen over het coronavirus. Heb jij een vraag die KIS kan beantwoorden? Tips of noemenswaardige initiatieven? Stuur dan een e-mail naar communicatie@kis.nl.

Naar het dossier