Jongeren van Turkse en Marokkaanse komaf voelen zich uitgesloten

Jongeren van Turkse en Marokkaanse herkomst ervaren een sterk gevoel van uitsluiting. Veel van hen vinden dat ze niet gezien worden als individu maar als moslim of lid van een migrantengroep. Dat blijkt uit onderzoek van het SCP. ‘Het bevestigt dat we hard moeten werken om uitsluiting tegen te gaan’, reageert programmaleider van Kennisplatform Inclusief Samenleven Annemarie van Hinsberg.

Artikel
Discriminatie

Onder Turkse Nederlandse en Marokkaans Nederlandse jongeren leeft een wantrouwen tegenover de Nederlandse media, de landelijke politiek en de politie. Dit draagt bij aan het gevoel geen onderdeel te zijn van de Nederlandse samenleving, zo concludeert SCP in de publicatie Werelden van Verschil. Uit het onderzoek komt naar voren dat veel van deze jongeren zich niet onderdeel van de Nederlandse samenleving voelen. Minister Asscher zei niet verbaasd te zijn dat deze jongeren zich niet thuis voelen in Nederland. Hij roept hen op om hun plek in de samenleving op te eisen.

Lees de toespraak van minister Asscher die hij gaf bij ontvangst van het SCP-rapport.

Emancipatie

'Het is een positieve ontwikkeling dat jongeren opkomen voor hun rechten als Nederlandse burger.'

Binnen de jongerencampagne This is me! van Kennisplatform Inclusief Samenleven wordt ‘je plek opeisen’ aangemoedigd. Dit meerjarige project heeft als doel om biculturele jongeren de ruimte te bieden om hun eigen (religieuze) identiteit te versterken zonder dat er een mismatch ontstaat met de samenleving en worden deze jongeren ondersteund om hun plek op te eisen in de samenleving. Van Hinsberg: ‘In tegenstelling tot de eerste generatie nieuwkomers die zich bescheiden opstelde, laten veel van deze jongeren opstandigheid zien. Dat is niet altijd negatief. Het is juist een positieve ontwikkeling dat je opkomt voor jouw rechten als Nederlandse burger. Het is een vorm van emancipatie dat jongeren zeggen: ‘Hoezo word ik anders behandeld?’ Het geeft ook juist verbondenheid met de samenleving weer en dat ze zich óók Nederlander voelen.’

Van Hinsberg stelt dat discriminatie ertoe leidt dat jongeren zich minder verbonden voelen met de samenleving. ‘De drempels die worden ervaren, bijvoorbeeld discriminatie op de arbeidsmarkt, die moeten worden aangepakt. Steeds meer onderzoeken tonen aan dat Nederlanders op grond van afkomst, huidskleur of religie tegen barrières aanlopen, hoe erg iemand ook probeert om zich ‘in te vechten’. De overheid speelt hierin een belangrijke rol. Ook wij als kennisplatform blijven ons in 2016 inzetten om die drempels weg te nemen en een inclusieve samenleving te bevorderen.’

Lees ook het artikel Ga eens een kopje koffie drinken met je Nederlandse buurman, waarin jongeren aan het woord komen over discriminatie en onrecht.

Radicalisering

Nog een opvallend resultaat uit het SCP-onderzoek: een overgrote meerderheid van de Turkse en Marokkaanse Nederlanders heeft geen begrip voor jongeren die naar het Midden-Oosten reizen om te vechten voor IS. De studie laat zien dat begrip voor IS-strijders uit Nederland nog wel het grootst is onder jongeren. Eén op de zeven Nederlands-Turkse jongeren en één op de negen Nederlands-Marokkaanse jongeren heeft begrip voor religieus geweld. Ook hierbij speelt het gevoel dat er met twee maten wordt gemeten, en altijd in het nadeel van de moslims, een rol. ‘Dat beïnvloedt hoe naar IS of aanslagen als op de redactie van het Franse tijdschrift Charlie Hebdo wordt aangekeken. [..] Aan de ene kant wordt geweld veroordeeld, hebben jongeren weinig op met het uitreizen van jihadi’s en de opkomst van IS. Aan de andere kant plaatsen ze kanttekeningen bij de beelden die het Westen heeft en beargumenteren ze waar het geweld vandaan komt’, zo is te lezen in het SCP-rapport.

 

De belangrijkste conclusies van het SCP-rapport:
  • 20% van de Turkse en 15% van de Marokkaanse Nederlanders zijn overwegend op de herkomstgroep georiënteerd en weinig op Nederland. Ze hebben vooral contacten in eigen kring.
  • Ongeveer de helft van de Turkse en Marokkaanse Nederlanders voelt zich overwegend Turks of Marokkaans en gaat vaak om met personen uit de eigen herkomstgroep.
  • Deze jongeren hebben frequent sociaal contact met autochtone Nederlanders. Ze zijn relatief vaak negatief over autochtone Nederlanders en het maatschappelijke klimaat ten aanzien van migrantengroepen.
  • Veruit het grootste deel (ruim 90%) van de Turkse en Marokkaanse Nederlanders heeft geen begrip voor jongeren die uitreizen om voor IS te strijden.
  • Een overgrote meerderheid heeft ook geen begrip voor IS en religieus geïnspireerd geweld, maar ze hebben wel meer begrip dan oudere herkomstgenoten.
  • Onder jongeren van Turkse en Marokkaanse komaf leeft een sterk en breed gedeeld gevoel van uitsluiting.
  • Onder deze jongeren leeft ook een wantrouwen tegenover de Nederlandse media, landelijke politiek en de politie.

 

Meer informatie?Neem contact op met:

Annemarie van Hinsberg

icon_chevron Stuur een e-mail
icon_chevron 030-7892114
Afbeelding