Het coronavirus houdt Nederland in zijn greep. In dit artikel verzamelen we nieuws, artikelen, goede initiatieven en tips van andere organisaties uit het sociaal domein.

Leestips

Initiatieven om kwetsbare groepen te ondersteunen

  • Speciale ‘corona-lijn’ voor ouderen met een migratieachtergrond: ouderen met een migratieachtergrond kunnen vanaf maandag bellen met een speciale hulplijn van seniorenorganisatie KBO-PCOB. De telefoonlijn is bedoeld voor vragen over het coronavirus, maar staat volgens de initiatiefnemers ook open voor ‘gewoon’ een praatje. De ouderen worden te woord gestaan door vrijwilligers die zelf een Caribische, Chinese, Italiaanse, Marokkaanse, Molukse, Spaanse, Surinaamse of Turkse achtergrond hebben. De hulplijn (030-3400600) is een initiatief van KBO-PCOB en het Netwerk van Organisaties van Oudere Migranten (NOOM).

  • Meer dan honderdduizend nieuwkomers die geen Nederlands spreken, krijgen nauwelijks iets mee van de coronamaatregelen. Ze vormen een risico voor zichzelf en anderen. De Corona Helpdesk voor Statushouders informeert de nieuwkomers in het Arabisch en Tigrinya. Bekijk ook de Facebookpagina van de helpdesk.

  • Het Thuisonderwijsmaatjesproject voor nieuwkomers met een vluchtelingenachtergrond koppelt gezinnen die nieuw zijn in Nederland met vrijwilligers die op afstand helpen als het thuisonderwijs niet goed lukt. Het koppelen gebeurt via WhatsApp en videobellen, zo maken maken ze een zo goed mogelijke match tussen de vrijwilligers en de gezinnen. De initiatiefnemers werken ook graag samen met scholen, gemeenten en welzijnsorganisaties om het thuisonderwijs zo goed mogelijk te ondersteunen in deze periode.

  • De WelcomeApp is een app waar nieuwkomers met een vluchtelingenachtergrond in contact kunnen komen met Nederlanders. Tijdens de coronacrisis worden er veel vragen gesteld rondom uitkeringen, de financiële regelingen voor ondernemers, het geven van thuisonderwijs en tips voor activiteiten thuis. Ook worden op de app online activiteiten georganiseerd zoals museumbezoeken, livestreams en pubquizzen waar locals nieuwkomers kunnen ontmoeten.

 

Heb je aanvullingen voor dit artikel? Mail dan naar communicatie@kis.nl.

Jouw bijdrage

5 + 11 =
Geef het antwoord op deze rekenoefening. Voorbeeld voor 1+3: voer 4 in.