Met een omweg over seksuele gezondheid praten

Praten over seksualiteit is niet makkelijk voor gezinnen met een Eritrese en Ethiopische migratieachtergrond. Met alle gevolgen van dien, blijkt uit een verkennend onderzoek van KIS en de Stichting Seksueel Welzijn Nederland. Zowel hulpverleners als ervaringsdeskundigen pleiten voor meer aandacht voor seksuele gezondheid. Op de website van Zorg+Welzijn verscheen een interview met directeur BrugZit Shewit Ghebreamlak en hulpverlener Sabine Meulenbeld.

Artikel
Intercultureel vakmanschap

‘Géén seks voor het huwelijk en daar houdt de seksuele voorlichting tussen ouders en kinderen wel zo’n beetje mee op’, lacht Shewit Ghebreamlak, directeur van BrugZit, een stichting die nieuwkomers op weg helpt in Nederland. Ze heeft zelf een Eritrese achtergrond en weet heel goed hoe groot het taboe op seksualiteit binnen de Eritrese en Ethiopische gemeenschap is. ‘Zeker bij mensen die van het platteland komen. In de steden zijn mensen wel iets opener.’ Ook de kennis over het eigen lichaam is beperkt.

Ouders weten vaak niet hoe ze dit soort onderwerpen met hun kinderen kunnen bespreken en ze vrezen soms de (in hun ogen) vrije Nederlandse normen en waarden. Trouwen en kinderen krijgen, is volgens Ghebreamlak toch voor veel Eritrese en Ethiopische families het ideaalbeeld voor zoon of dochter. ‘Eigenlijk staat vooral voorplanting bovenaan, je ziet daarom dat meisjes vaak al op jonge leeftijd zwanger raken. Dat ze dan nog niet getrouwd zijn, wordt door de familie gezien als een gevolg van de migratie. Zolang de kinderen maar trouwen en settelen.’

→Lees verder op de website van Zorg&Welzijn.

Ga naar de publicatie

Meer informatie?Neem contact op met:

Roos de Wildt

icon_chevron Stuur een e-mail
icon_chevron 06 46 11 99 47
Afbeelding