Nepnieuws en coronacomplotten: wat is het en hoe ga je ermee om?

Het coronavirus resulteerde niet alleen in een wereldwijde epidemie maar ook in een zogenoemde ‘infodemie’. Op het internet was een overload aan informatie en nieuws te vinden, maar ook aan nepnieuws en complottheorieën. Dergelijke berichten kunnen bijdragen aan het verscherpen van tegenstellingen en het vergroten van ongewenste polarisatie. Jongeren weten niet altijd nepnieuws te herkennen en lijken gevoelig(er) voor complottheorieën. Jongerenorganisatie You!ng maakte samen met KIS een checklist voor jongerenwerkers om fake news te herkennen. In dit artikel ontleedt Bianca Boender van You!ng het onderwerp ‘nepnieuws’.

Artikel
Polarisatie en verbinding

Nepnieuws is niets nieuws. Van oudsher wordt het ingezet als effectief propagandamiddel. Zo verspreidde Ramses II in het oude Egypte leugens over een overwinning op zijn tegenstanders. In werkelijkheid eindigde de slag onbeslist. Aan het begin van de 21e eeuw is fake news een vaste samenstelling geworden door geheel verzonnen satirische nieuwsberichten op websites zoals The Onion of in Nederland De Speld. Sinds de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2016 is de term wereldwijd gangbaar.

Checklist fake news

Ben je jongerenwerker en ben je op zoek naar een handige tool voor jongeren om nepnieuws te leren herkennen? Bianca Boender van You!nG ontwikkelde, in samenwerking met Joline Verloove van Movisie/Kennisplatform Inclusief Samenleven, een handige ‘fake news checklist’.

Fake news checklist

 

Lees verder op movisie.nl

Dit artikel is een korte versie van een artikel dat eerder op de website van Movisie verscheen.

Lees het volledige artikel

Meer informatie?Neem contact op met:

Joline Verloove

icon_chevron Stuur een e-mail
icon_chevron 030-7892239
Afbeelding