Nieuwe antidiscriminatie-interventies in de database

De KIS-database met antidiscriminatie-interventies is de afgelopen tijd aangevuld met nieuwe interventies. Deze interventies richten zich op de aanpak van discriminatie of het verminderen van vooroordelen en/of stereotypen in verschillende domeinen. Alle interventies pakken de aanpak van discriminatie op een verschillende manier aan. De database is dé plek geworden voor iedereen die concreet aan de slag wil met de aanpak van discriminatie, zoals gemeenten, onderwijsinstellingen, (sport)verenigingen, bedrijven en andere organisaties. 

Artikel
Discriminatie

Via verbeterde filters kun je nu nog beter vinden wat je nodig hebt. Je kunt bijvoorbeeld filteren op domein zoals onderwijs, sport en arbeidsmarkt. Ook kun je filteren op discriminatiegrond. Dit helpt je als je specifiek op zoek bent naar interventies die zich richten op het verminderen van discriminatie op grond van bijvoorbeeld afkomst of seksuele diversiteit.

Meer dan veertig interventies

De database bevat inmiddels meer dan veertig interventies. In het interventieoverzicht kunnen geïnteresseerden zoals gemeenten, scholen of organisaties per domein en discriminatiegrond zoeken naar een geschikte interventie. De database bevat uiteenlopende interventies, bijvoorbeeld bijscholingen voor docenten, handvatten voor vrijwilligers bij sportverenigingen of programma’s om te zorgen voor minder vooroordelen tussen buurtbewoners. Je vindt er de interventie van Nadine Ridder die zich richt op het verminderen van microagressies op de werkvloer. En de training Rise Up! Jr. voor groep 7 en 8 van het basisonderwijs over de gevolgen en doorwerking van het slavernijverleden in onze huidige samenleving.

Verandertheorie

Wat deze interventies gemeen hebben, en waarom ze zijn opgenomen in de database, is dat ze door KIS zijn getoetst aan de hand van een verandertheorie (Theory of Change). Met behulp van de verandertheorie wordt zichtbaar, op basis van wetenschappelijke kennis, waarom de interventie op papier tot bepaalde gedragsverandering leidt in de praktijk. Bij de interventies in de database gaat het over werkzame elementen die leiden tot minder discriminatie, het verminderen van vooroordelen en/of stereotypen (zie het dossier Wat werkt bij het verminderen van discriminatie?). Daardoor is het plausibel dat de interventies in de database effectief zijn in de praktijk.

Gemeente Amsterdam

Dat er veel nieuwe interventies zijn toegevoegd, komt door de inspanningen van de gemeente Amsterdam. Zij hebben een impuls gegeven aan de uitbreiding van de KIS-database. De gemeente wil namelijk een overzichtelijk beeld geven van interventies die bruikbaar zijn voor maatschappelijke organisaties in Amsterdam door dit op hun eigen website te delen. Daarom bevindt zich nu een reeks aan prachtige interventies in de database die binnen en buiten Amsterdam in te zetten zijn.

Date-carrousel 

In december 2023 is een online date-carrousel georganiseerd. Tijdens deze speeddates maakten gemeenteambtenaren kennis met verschillende interventies uit de database antidiscriminatie-interventies. Onder andere de Anne Frank Stichting was hierbij aanwezig om te vertellen over de Fair Play Workshop. Deze interventie laat jonge sporters hun eigen houding en keuzes onderzoeken, en wat het effect hiervan is op anderen. Ook was de ontwikkelaar van Radiculous aanwezig. Radiculous is een bordspel waarbij deelnemers op speelse wijze bewust worden van de gevolgen van verschillende vormen van discriminatie en racisme.

Komend jaar: nog meer interventies! 

De database blijft ook het komende jaar nog groeien. Dit voorjaar zijn we begonnen met een nieuw traject voor interventie-ontwikkelaars om hun interventie in de database te krijgen en meer dan vijftien interventie-ontwikkelaars hebben zich hiervoor aangemeld. Net zoals ieder jaar, hebben ook deze interventie-ontwikkelaars workshops gevolgd over de werkzame mechanismen in de aanpak van discriminatie, op basis van onder meer deze checklist. Daarnaast gingen de deelnemers in de workshop aan de slag met de beschrijving van hun eigen interventie aan de hand van de verandertheorie. De komende maanden gaan de interventie-ontwikkelaars verder aan de slag met het onderbouwen en beschrijven van hun interventie. In verschillende rondes ontvangen zij feedback vanuit KIS-onderzoekers hierop. Als de beschrijving en onderbouwing uiteindelijk wordt goedgekeurd, dan komen deze interventies in de database. Houd daarom de database met antidiscriminatie-interventies in de gaten, want deze zomer en dit najaar zullen er dus weer verschillende nieuwe interventies worden toegevoegd.

Bekijk de database

Meer informatie?Neem contact op met:

Hanneke Felten

icon_chevron Stuur een e-mail
icon_chevron 030-7892110
Afbeelding

Mellouki Cadat

icon_chevron Stuur een e-mail
icon_chevron 030-7892023
Afbeelding
Portretfoto Mellouki Cadat