Populair in april

Van het in kaart brengen van de begeleidingstrajecten van statushouders in vijf gemeenten tot een praktische gids met tools om wijkteams 'diversiteitsproof' te maken: dit zijn de best gelezen stukken van de maand.

Artikel
Algemeen

1. Vluchtelingen naar werk begeleiden: 5 inspirerende gemeenten
Hoe statushouders naar werk worden begeleid, verschilt per gemeente. KIS brengt de begeleidingstrajecten van gemeenten Utrecht, Westland, Zaanstad, Amsterdam en Eindhoven in kaart en komt daarmee tegemoet aan de wens van gemeenten om meer van elkaar te leren.

2. Dé Turk bestaat niet en dé Turkse Nederlander al evenmin
Met harde woorden uit Ankara en beelden van woedende mensen bij het consulaat in Rotterdam, lag de Turks-Nederlandse gemeenschap in aanloop naar het Turkse referendum onder een vergrootglas. Journalisten en experts met een Turkse achtergrond waarschuwen voor verkeerde conclusies.

3. Praktische gids voor aandacht diversiteit in en om het wijkteam
Wijkteams bereiken bewoners met een migratieachtergrond nog niet optimaal. De teams zijn er wel meer bezig met 'diversiteitsproof werken', maar zetten vaak alleen in op iets kleins, zoals een studiemiddag. Na onderzoek met aanbevelingen, komt KIS nu met een praktische gids met tools.

4. 'Het zijn geen aliens die we moeten bestuderen, maar jongens die verkeerde keuzes maken'
Aandacht daar gaat het om. In de wijk, op school. Jongeren willen gewoon gehoord worden, zegt docent Karim Amghar. Hij en voormalig uitreiziger Engin Baydar pleiten voor een bredere aanpak om radicalisering te voorkomen. ‘Het zijn gefrustreerde jongeren die verkeerde keuzes maken.'

5. Blog Hans Boutellier: We moeten onze wederkerigheid weer zichtbaar maken
Wederkerigheid is het cement van een samenleving. Dit principe gaat verder dan gedeelde waarden en gemeenschappelijke belangen. De basisgedachte is dat samenleven ook vooral een deal is: het gaat om geven, ontvangen, teruggeven en zo verder. Maar dit principe zit heel diep weggestopt. Onze wederkerigheid moeten we weer meer zichtbaar maken.

 

Bekijk de best gelezen stukken van maart 2017.