Populair in januari

De blog van arabist Jan Jaap de Ruiter waarin hij beargumenteert dat islam een verklarende facor is voor de oudejaarsaanrandingen in Keulen, leidde tot verhitte discussies op deze website en social media. Zijn blog en de reactie daarop van sociaal wetenschapper en ondernemer Cemil Yilmaz, behoren daardoor tot de populairste artikelen van januari. De vijf best gelezen stukken op een rij:

Artikel

1. Blog Jan Jaap de Ruiter: 'Islam als verklarende factor oudejaarsaanrandingen'
Over de Oudejaarsaanrandingen en -berovingen die in Keulen plaatsvonden is veel te doen geweest. Er ontstond wereldwijd een debat over de oorzaak en verklaring van deze gewelddadige gebeurtenissen. Veel bleef in eerste instantie echter in nevelen gehuld. Ging het om vluchtelingen al of niet met status? Ging het om tweede of derde generatie jongeren met een migratieachtergrond of was het een mix? In de loop van de tijd leek het steeds meer duidelijk te worden dat het om vluchtelingen ging.

2. Blog Cemil Yilmaz: 'Waarom islam geen verklarende factor voor seksueel geweld is'
Vol verbazing zag ik op Facebook een artikel voorbijkomen: ‘Islam als verklarende factor voor oudejaarsaanrandingen’. In eerste instantie dacht ik dat het om een statistisch onderbouwd sociaalwetenschappelijk onderzoek ging. Niks was minder waar.

3. Gemeente: zo bevorder je de integratie van EU-migranten
Hoe verbeteren gemeenten de positie van Europese migranten en bevorderen ze hun integratie? Kennisplatform Inclusief Samenleven onderzocht het in 2015 en komt nu met een zogenoemde toekomstagenda met vier aandachtspunten en concrete acties.

4. Wat worden de maatschappelijke trends in 2016?
In 2016 verschuift het accent van opvang naar integratie van vluchtelingen. Daarnaast verscherpen standpunten zich en voert tegelijkertijd een genuanceerd beeld over de islam meer de boventoon door tegengeluiden uit de moslimgemeenschap. Experts uit wetenschap en praktijk kijken vooruit naar 2016. Welke trends rond integratie en diversiteit verwachten ze volgend jaar?

5. 6 tips om de positie van Somalische-Nederlandse jongeren te verbeteren
Een deel van de Somalisch-Nederlandse jongeren is kwetsbaar. Sommigen bevinden zich in een zwakke sociaaleconomische positie, voelen zich niet thuis in Nederland of hebben oorlogstrauma’s. Deze risicofactoren leiden er mogelijk toe dat iemand ontvankelijk is voor radicalisering. Maar met preventie is veel te winnen. Dit blijkt uit een verkenning.