Puberaal of radicaliserend?

Lastig pubergedrag, sociaal-emotionele problematiek of een vroeg stadium van radicalisering. Voor docenten en zorgcoördinatoren op middelbare scholen is dat verschil niet altijd even gemakkelijk te signaleren. We lichten daarom Radicx uit. Met deze intervisie-tool kunnen scholen een ‘niet pluis-gevoel’ nader onderzoeken en bij zorgen doorverwijzen.

Artikel

Het is een soms moeilijk te herkennen scheidslijn: puberaal gedrag, sociaal-emotionele problematiek of risicogedrag dat mogelijk tot radicalisering kan leiden. Radicx is daarom in 2008 ontwikkeld door Ine Spee en Maartje Reitsma, in opdracht van het ministerie van OCW. In 2014 is deze tool geüpdatet. De intervisie-tool biedt de mogelijkheid om gedrag van jongeren te duiden en zorgelijke signalen te herkennen. Het maakt risico- en steunfactoren inzichtelijk. Radicx is in eerste instantie ontwikkeld om zorgen rondom jongeren in beeld te brengen en eventueel de juiste hulp en begeleiding te vinden. De interventie wordt daarmee ook preventief ingezet tegen radicalisering.

Oordelen vaak gebaseerd op weinig informatie

Met de tool gaat een team van professionals met elkaar aan de slag aan de hand van zes stappen. Gezamenlijk onderzoeken zij welke signalen een jongere afgeeft met zijn gedrag. Wat weten we eigenlijk van deze jongere en moet de school zich zorgen gaan maken omdat er sprake lijkt van een proces van radicalisering bij de jongere? En wanneer en hoe moeten dan worden ingegrepen? Met het instrument krijgen de professionals meer handvatten of er voldoende informatie over een jongere is en in hoeverre er reden is om je zorgen te maken. Ontwikkelaar Ine Spee: ‘Deze tool is onder andere gemaakt omdat oordelen over gedrag van leerlingen vaak gebaseerd zijn op weinig informatie of op bijvoorbeeld het idee dat religieuze verdieping per definitie tot radicalisering leidt.’

Voor wie?

De interventie is openbaar toegankelijk en kan dus door iedereen worden uitgevoerd. De primaire doelgroep is wel het onderwijs. Ook professionals in andere sectoren zoals politie, gezondheidszorg, jongerenwerk of justitie kunnen Radicx gebruiken. Omdat het instrument openbaar toegankelijk is, is onbekend hoe vaak de tool wordt gebruikt.

Wat werkt tegen radicalisering?

Radicx is een van de interventies tegen radicalisering die Kennisplatform Inclusief Samenleven in het kader van het project Radicalisering: wat werkt? beschrijft. De resultaten van dit project worden in 2016 bekendgemaakt via deze site.