Statushouders in dienst bij de Belastingdienst

Werk als basis voor zelfontwikkeling, kansen ontdekken en nog beter Nederlands leren. Het geeft structuur, rust en veel groeimogelijkheden. Dat geldt voor de elf (voormalig) statushouders uit Turkije, Syrië en Iran, sinds de zomer van 2022 werkzaam bij de Belastingdienst. Zij worden in brede zin opgeleid bij TalentWerkt!.

Artikel
Vluchtelingen
Belastingdienst

Alle (voormalig) statushouders, met een eigen verleden, krijgen de kans om de Belastingdienst in de volle breedte te leren kennen. ‘Met mijn financiële achtergrond kan ik, óók in Nederland, maatschappelijke bijdragen leveren’, stelt deelnemer Mehmet (36) uit Turkije. Zijn hart ligt bij ondernemers. Vandaar dat hij binnen de Belastingdienst in januari, na ruim een half jaar, al de overstap naar MKB maakte. ‘Het geeft mij energie te werken voor de overheid, en hoewel nu alleen nog schriftelijk, écht het persoonlijk contact te hebben met gedreven ondernemers van middelgrote en kleine bedrijven.’

Opleiding toepassen in de praktijk

Ook Bashar (29) uit Syrië, met al ruim drie jaar de Nederlandse nationaliteit, leert en werkt bij TalentWerkt!. Vanaf zijn komst in Nederland toont hij een ongekende drive om maatschappelijk te slagen. Hij rondde binnen twee jaar een mbo 3 en mbo 4 leer- en werkopleiding aan het Albeda College in Rotterdam af. ‘Tijdens mijn studie Bedrijfsadministratie en Financiële administratie leerde ik veel over het belastingstelsel in Nederland. Dat je daarbij automatisch ook de Nederlandse taal leert, gaf mij een rustig gevoel voor mijn eerste opdracht bij de Belastingdienst.’ Bashar controleerde ingevulde belastingaangiftes van burgers en corrigeerde deze, indien nodig, zelfstandig na ontvangst van aanvullende informatie van de belastingplichtige. 

Benut individuele kwaliteiten

Voor Bashar was de overstap in januari naar de directie MKB ook logisch. ‘Van kinds af ben ik leergierig. Dan is het fijn om zelf richting te geven in de ontdekkingstocht naar het best passende werk.’ Daarmee zijn Bashar en Mehmet een verpersoonlijking voor TalentWerkt!, dat gemotiveerde, vitale werknemers volop kansen biedt met een passende functie. ‘De Belastingdienst wil een werkgever zijn waar iedereen zich welkom voelt. Dat geldt voor mensen als Mehmet en Bashar, maar net zo goed voor ouderen of werknemers met een beperking. Kijk naar de individuele talenten en kwaliteiten van mensen. Draag op die manier bij aan een inclusieve, wendbare organisatie waar iedereen zichzelf mag zijn’, stelt Barbara Aerssens. Zij is afdelingshoofd TalentWerkt!, regio Randstad, dat duurzame plaatsing voor diverse groepen medewerkers beoogt binnen één van de primaire Belastingdienst-directies.  

Kijk naar de individuele talenten en kwaliteiten van mensen, en draag zo bij aan een inclusieve, wendbare organisatie waar iedereen zichzelf mag zijn

Nieuwsgierigheid in het leven

In een beschermde omgeving een toekomstbestendige werkplek vinden, het biedt de elf (voormalig) statushouders zekerheid en een trots gevoel. ‘Binnen TalentWerkt! zijn de groeimogelijkheden ongekend. In mijn tweede opdracht binnen de Belastingdienst werk ik al echt in mijn kracht. Nu word ik, net als in Turkije, analytisch uitgedaagd. Een oplossing vinden voor de persoonlijke, fiscale situatie voor ondernemers is soms echt maatwerk. Onderzoek of vergelijkbare casussen vormen daarin dagelijks een basis. Het maakt mij nieuwsgierig wat er de komende jaren nog meer op mijn pad komt’, kijkt Mehmet vooruit.    

Nog lang niet uitgeleerd

Tijdens zijn mbo-opleiding werd al duidelijk dat Bashar graag mensen coacht. Leidt dit uiteindelijk tot een functie van werkbegeleider binnen de Belastingdienst? ‘Daar kan best mijn ambitie liggen’, reageert Bashar. ‘Ik wil belangrijk kunnen zijn voor zowel Nederlanders, zoals mbo-studenten in het begin van hun loopbaan, als voor buitenlanders die integreren in de samenleving.’ Bashar staat nog lang niet voor deze keuze. Voorlopig is hij nog niet uitgeleerd. De interne trainingen om ondernemers te ondersteunen, op termijn óók telefonisch, volgen elkaar in rap tempo op. ‘Steeds nieuwe kennis opdoen, dit gebruiken voor individuele analyses, dat motiveert mij enorm’, zo spreekt Bashar zijn ambitie uit.  

Ontdekken en het verschil maken

Jezelf blijven ontwikkelen, volledig tot je recht komen en een waardevolle bijdrage leveren aan de Nederlandse maatschappij, Barbara Aerssens ziet hoe de medewerkers van TalentWerkt! opbloeien. ‘Zij kunnen zich nuttig maken en verder leren. Daarbij ontdekken zij hun potentieel en het werken vanuit een collectief belang. Dan kunnen zij een verschil maken, heel inspirerend om met hen te mogen werken’, besluit Aerssens.    

Bron: Belastingdienst

icon_alert Op dit platform stelt KIS derden in de gelegenheid hun kennis en opinie te delen. Externe bijdragen geven niet noodzakelijkerwijs de visie van KIS over betreffend onderwerpen weer.

Meer informatie?Neem contact op met:

Marjan de Gruijter

icon_chevron Stuur een e-mail
Afbeelding