Training: Train-de-trainer weerbaar opvoeden

Ben jij (semi-)vrijwilliger en ligt jouw interesse bij het bieden van opvoedondersteuning aan ouders met een migratieachtergrond? Hecht jij daarnaast waarde aan een positief gewortelde jeugd in Nederland? En wil jij graag een bijdrage leveren aan de ondersteuning van deze ouders in het weerbaar opvoeden van hun kinderen? Dan is deze training misschien wel iets voor jou! 

Artikel
Jeugd en opvoeding
Ouders met een migratieachtergrond hebben een grote kans dat zij tijdens het opvoeden te maken krijgen met culturele en religieuze botsingen en dilemma’s. Dat kan voor hen opvoeden soms tot een grote uitdaging maken. In de Train-de-trainer weerbaar opvoeden leer je opvoedingsondersteuning te bieden aan ouders met als doel dat zij hun kinderen op een gezonde manier kunnen voorbereiden op de verscheidenheid aan uitdagingen die zich in hun leven voor kunnen doen. Zo kun jij deze ouders net die extra handvatten bieden die zij nodig hebben om hun kind om te leren gaan met bijvoorbeeld discriminatie.

Inhoud en werkwijze van de training

De handvatten, materialen en kennis die we in de training aanbieden, helpen je om de ouders te ondersteunen bij het weerbaar opvoeden van hun kinderen. De volgende onderwerpen zullen in de training aan bod komen:
 
 • Basis opvoedingsvaardigheden (rol van de ouders)
 • Waarden in de opvoeding
 • Eerlijkheid in de opvoeding
 • Discriminatie en omgaan met botsing
 • Verschillen tussen jongens en meisjes in de opvoeding 
De training zal bestaan uit een startbijeenkomst en twee trainingsdagen. Tijdens deze training zullen de deelnemers vooral zelf aan de slag gaan. Daarnaast vragen wij de deelnemers om buiten de trainingsdagen aan hun huiswerkopdrachten te werken.

Praktische informatie

Voor wie? De training is bedoeld voor vrijwilligers en semi-vrijwilligers met interesse voor opvoedondersteuning aan ouders met een migratieachtergrond binnen het thema weerbaar opvoeden. Dus vind jij het leuk om als coach voor deze groep ouders te staan? Dan is deze training echt iets voor jou.

Criteria:
 • Deelname betekent dat jij je vastlegt om de training volledig af te ronden, inclusief de huiswerkopdrachten.
 • Je beschikt over minimaal MBO niveau 4 - werk en denkniveau.
 • Affiniteit met de doelgroep.
 • Ervaring met begeleiden en coachen van ouders.
 • Vrijwilligers en semi-vrijwilligers die groepen al groepen ouders begeleiden krijgen de voorkeur.
 • Na de training verwachten wij dat je als deelnemer (minimaal) tien ouders zult trainen binnen een periode van een half jaar.
Trainingsdata
De trainingsdata stemmen we in overleg af.
 
Trainer
De training wordt verzorgd door Jamila Achahchah, projectleider bij Movisie.
 
Kosten
De training is kosteloos. Tijdens het trainingstraject ontvangt de deelnemer een budget om de training aan ouders te kunnen bekostigen. Na het afronden van het trainingstraject ontvangt de deelnemer een certificaat. 
 
Bij het niet afronden van de het trainingstraject zullen er kosten in rekening worden gebracht.
 
Locatie
De training vindt incompany plaats.

Meer informatie?Neem contact op met:

Jamila Achahchah

icon_chevron Stuur een e-mail
icon_chevron 030-7892253
Afbeelding