Houd zicht op integratie en diversiteit: meld je aan voor de nieuwsbrief van Kennisplatform Integratie & Samenleving.

Jongeren tussen de 23 en 27 jaar zonder startkwalificatie hebben vaker een afstand tot de arbeidsmarkt. Een deel van deze jongeren is ‘buiten beeld’ van de (lokale) overheid voor begeleiding naar opleiding of werk. Het Inlichtingenbureau kan een maandelijkse gegevensrapportage over deze jongeren aanleveren aan gemeenten. Vier vragen over deze nieuwe functionaliteit.
Als jongeren geen startkwalificatie hebben, geen onderwijs volgen, niet werken, én geen uitkering hebben, is dat meestal een signaal dat er iets aan de hand is. In sommige gevallen, zoals in deze handreiking ook aan bod komt, ligt complexe problematiek ten grondslag aan de situatie van de jongeren die het betreft (al hoeft dat niet, en kan het ook gevolg zijn). Langdurig buiten beeld zijn van jongeren leidt vaak tot vervreemding van de maatschappij en tot een nog grotere afstand tot de arbeidsmarkt.
Voor gemeenten, ook in het kader van de participatiewet, is het een uitdaging om deze jongeren in beeld te krijgen en te houden. Hen in beeld krijgen is wenselijk omdat zij jongeren willen leren ken-nen, voor matching met de arbeidsmarkt en indien nodig voor extra ondersteuning. Jongeren weten vaak niet welke ondersteuning zij kunnen krijgen van de gemeente. Bovendien zijn deze jonge-ren, die vaak in kwetsbare posities verkeren, om verschillende redenen wantrouwig richting de overheid.
Het Inlichtingenbureau richt zich specifiek op jongeren ouder dan 23, omdat jongeren die jonger zijn en geen startkwalificatie hebben nog onder de wetgeving van de Regionale Meld- en Coördina-tiepunten (RMC’s) vallen – over die groep is de nodige informatie in principe meer voorhanden.
Als gemeenten en-/of jongereninstanties zich voor deze dienst aanmelden, ontvangen zij een rapportage over jongeren in de leeftijdscategorie 23-27 jaar als blijkt dat zij geen startkwalificatie hebben, én niet staan ingeschreven bij een onderwijsinstelling, én geen werk of te weinig inkomen (minder dan 473 euro per maand) hebben, én geen uitkering hebben. Iedereen die niet aan al deze kenmerken voldoet, komt dus niet terecht in de rapportage. Data van de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO), het UWV, en de Rijksdienst voor Identiteitsgegevens (RVIG) worden gecombi-neerd. Samen vormen die gegevens de rapportage die naar gemeenten gaat.
Het Inlichtingenbureau heeft deze dienst in opdracht van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) en vanuit een wens van verschillende gemeenten ontwikkeld.
Het Inlichtingenbureau heeft expertise op het gebied van informatiedistributie en ondersteunt gemeenteambtenaren bij het efficiënt en gedegen uitvoeren van hun wettelijke taken omtrent de Participatiewet. Dit doen zij onder meer door het verzamelen van gegevens bij verschillende bronnen zoals UWV, de Belastingdienst, of RDW. Door het slim combineren van de verzamelde gegevens ontstaan signalen die het Inlichtingenbureau vervolgens geautomatiseerd aanleveren bij gemeenten. De betrokken gemeenteambtenaren kunnen hiermee gemakkelijk wat de rechten en plichten zijn van mensen in de bijstand. Bijvoorbeeld het eventuele recht op kwijtschelding van lokale- en waterschapsbelasting.
Om jongeren buiten beeld van gemeenten beter te bereiken ontwikkelde Movisie, in samenwerking met IZI Solutions en in opdracht van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, deze handreiking en de ‘Impacttool Sociale Kaart’. Voor meer achtergrondinformatie over de impacttool en over jongeren buiten beeld verwijzen we graag naar dit overzichtsartikel.
Jouw bijdrage