Wacht niet tot het te laat is..

Ieder jaar weer worden Nederlandse meisjes en jongens door hun ouders achtergelaten in het buitenland of uitgehuwelijkt. Juist omdat de zomervakantie een extra risicovolle periode is, start het Landelijk Knooppunt Huwelijksdwang en Achterlating (LKHA) de campagne ‘Wacht niet tot het te laat is..’.

Artikel
Zelfbeschikking

Terwijl veel jongeren uitkijken naar de vakantie, vrezen sommigen wat hen te wachten staat zodra ze het vliegtuig pakken. Ieder jaar weer worden Nederlandse meisjes en jongens door hun ouders achtergelaten in het buitenland of uitgehuwelijkt. Juist omdat de zomervakantie een extra risicovol-e periode is, start het Landelijk Knooppunt Huwelijksdwang en Achterlating (LKHA) de campagne ‘Wacht niet tot het te laat is..’. De campagne moet het taboe doorbreken en roept jongeren op hun vriend(in) of klasgenoot te helpen als ze vermoeden dat hun vriend(in) risico loopt. Het startsein van de campagne werd deze week gegeven op Praktijkcollege Zuidwijk in Rotterdam.

 

 

Met de campagne ‘Wacht niet tot het te laat. is.’, die ondersteund wordt door Movisie, wordt de vriendenkring van mogelijke slachtoffers van huwelijksdwang en achterlating geattendeerd op hun rol in het bieden van hulp en ondersteuning aan (mogelijke) slachtoffers. Centraal in de campagne staat een speciale webpagina voor jongeren met tips en tricks hoe ze hun vriend(in) kunnen helpen als ze vermoedens hebben van huwelijksdwang en/of achterlating Meestal vermoeden de slachtof-fers zelf dat er iets staat te gebeuren en gedragen zij zich al anders. Vaak merken vrienden wel dat er iets mis is, maar vinden zij het moeilijk om erover te praten. Met de campagne worden jongeren opgeroepen om het taboe te doorbreken en hun vriend(in) of klasgenoot te ondersteunen om hulp te zoeken. Wacht niet tot het te laat is... Want eenmaal in het buitenland, gelden er andere regels en is het bijzonder lastig om weer terug naar Nederland te keren.

De campagne van het LKHA duurt tot 13 juli 2019. Het ministerie van Buitenlandse Zaken neemt daarna het stokje van het LKHA over.

 

Meer over dit thema...

Bekijk hier onze factsheet over huwelijksdwang

Bekijk hier onze publicatie met handvatten voor professionals en vrijwilligers om achterlating te signaleren en te helpen voorkomen