Wat kan je als gemeente doen tegen discriminatie?

Het verminderen van discriminatie, vooroordelen en stereotypen is niet simpel, maar wel mogelijk. Stapels wetenschappelijke studies geven aanwijzingen over hoe je dat doet. In de praktijk zijn er verschillende interventies, ook aanpakken of methodes genoemd, ontwikkeld om discriminatie tegen te gaan. In dit interventieoverzicht zijn interventies opgenomen die in de Nederlandse praktijk gebruikt worden en waarvan de kern goed is onderbouwd met wetenschappelijk onderzoek.

Artikel
Discriminatie

Handig voor gemeenten

Deze interventiedatabase is in het bijzonder handig voor gemeenten. Als gemeenten discriminatie aan willen pakken in bijvoorbeeld het onderwijs, op de arbeidsmarkt of in de buurt, dan kunnen ze in het interventieoverzicht zoeken op dit domein. Vervolgens zijn er interventies te zien die hier mogelijk toegepast kunnen worden. Gemeenten kunnen dan bekijken welke interventie het beste past bij de situatie en bijvoorbeeld de organisaties (scholen, bedrijven etc.) in hun gemeente of door middel van subsidie zorgen dat deze uitgevoerd kan worden.

Let op: sommige interventies kunnen alleen in een bepaald deel van het land toegepast worden. Aan te raden is daarom contact te zoeken met de interventie-eigenaar en de mogelijkheden te bespreken. 

Ga naar het interventieoverzicht

Wil je meer tips over wat je als gemeente kan doen tegen discriminatie?

Check dan de Handreiking antidiscriminatiebeleid voor gemeenten.

Op zoek naar meer (buurt)interventies

In 2023 willen we de database aanvullen met interventies en methoden die een bijdrage leveren aan het verminderen of voorkomen van discriminatie of vooroordelen. Specifiek zijn we op zoek naar interventies die ingezet kunnen worden op buurtniveau, zoals in wijkcentra of op sportclubs.

Lees meer en meld je aan

Goedgekeurd door experts

In het voorjaar van 2022 vroeg KIS interventieontwikkelaars om hun eigen interventie te beschrijven en te onderbouwen. Hierop kwamen meer dan dertig reacties. Deze interventieontwikkelaars hebben een workshop gevolgd, geleid door onderzoekers van KIS, over wat volgens de wetenschap werkt en niet werkt bij het verminderen van discriminatie, vooroordelen en stereotypen. Vervolgens hebben zij hun eigen interventie kort en bondig beschreven en is de kern van de interventie onderbouwd met wetenschappelijke kennis. De onderzoekers van KIS hebben hier feedback opgegeven zodat de beschrijvingen waar nodig verder verbeterd konden worden. Het merendeel van de beschrijvingen is goedgekeurd door de onderzoekers van KIS en in dit overzicht geplaatst.

Jouw interventie in het overzicht?

Er staan nu 21 interventies in het overzicht. Dit aantal willen we graag laten groeien in de komende jaren. Denk in het bijzonder aan interventies die gericht zijn op de domeinen ‘buurten en wonen’ en ‘sport’. Ben jij betrokken bij een interventie en wil je kijken of jouw interventie in aanmerking komt om opgenomen te worden in dit overzicht? Mail dan naar onderzoeker René Broekroelofs via r.broekroelofs@movisie.nl.

Ga naar het interventieoverzicht

Ben je benieuwd naar wat werkt (en wat niet) in het verminderen van discriminatie? Meer informatie vind je in deze checklist. Deze checklist is  ook gebruikt bij de beoordeling van de interventies in deze database. 

Meer informatie?Neem contact op met:

Hanneke Felten

icon_chevron Stuur een e-mail
icon_chevron 030-7892110
Afbeelding

René Broekroelofs

icon_chevron Stuur een e-mail
icon_chevron 030-7892121
Afbeelding

Koen Kros

icon_chevron Stuur een e-mail
icon_chevron 030-7892001
Afbeelding