Weinig beproefde interventies voor integratie vluchtelingen

Gemeenten staan voor de opgave om vluchtelingen met een verblijfstatus zo snel mogelijk te laten integreren. Met de beste bedoelingen worden door het hele land projecten opgezet en uitgevoerd. Maar over hun effectiviteit is vooralsnog weinig bekend.  Die conclusie trekt Bora Avrić van Movisie. Binnen een project van Kennisplatform Inclusief Samenleven is hij op zoek gegaan naar beproefde methoden die gemeenten kunnen inzetten om de integratie en participatie van vluchtelingen te bevorderen.

Artikel
Vluchtelingen

Effectieve interventies

Op basis van de databanken effectieve interventies van verschillende kennisinstituten kwamen hij en collega’s tot een short list van twintig interventies. Deze interventies zijn allen door een panel van onafhankelijke beoordelaars beoordeeld als ‘goed beschreven’ of ‘goed onderbouwd’, interventies die als ‘effectief’ beoordeeld zijn hebben we niet aangetroffen.
Avrić: ‘De interventies die wij vonden, zijn niet specifiek opgezet voor vluchtelingen maar voor kwetsbare groepen in het algemeen. We hebben daarom de interventie-eigenaren geïnterviewd wat hun ervaringen waren met de doelgroep vluchtelingen en vervolgens vandaaruit onze selectie gemaakt.’ Uiteindelijk bleven er vijf interventies over die volgens Avrić elementen hebben die ingezet kunnen worden voor de doelgroep vluchtelingen.

Vluchtelingen succesvol laten integreren en participeren in de samenleving vergt een doordachte strategie.

‘Aanvankelijk dachten we dat we meer interventies zouden vinden. Maar we denken dat veel methoden hun weg naar de databanken nog niet hebben gevonden. Vaak komt dat omdat veel methoden nog niet via een handboek overdraagbaar gemaakt zijn en/of omdat er nog geen procesevaluatie heeft plaats gevonden. Dat zijn belangrijke voorwaarden voor opname in een databank effectieve interventies.’

Inspiratie

Het overzicht van de interventies die wél voor vluchtelingen ingezet kunnen worden, verschijnt eind dit jaar op deze website. Gemeenten die op zoek zijn naar methoden voor integratie en participatie kunnen zicht laten inspireren door deze praktijkvoorbeelden.
Tegelijkertijd zoeken gemeenten, maar ook (sport)verenigingen en maatschappelijke organisaties ook naar inspirerende voorbeelden van projecten met vluchtelingen. ‘We hebben veel praktijkvoorbeelden gevonden die zeer kansrijk zijn. We maken daarom ook een selectie van deze voorbeelden, die we rangschikken naar verschillende terreinen als vrijwilligerswerk, sport, specifiek voor vrouwen of mannen.’

Strategie

Hoewel deze projecten zeer zinvol zijn, raadt Avrić gemeenten met klem aan om goed na te denken over de focus rond hun integratiebeleid. ‘Leg je bijvoorbeeld het accent op toeleiding naar werk of eerst op een goede dagbesteding? Met alleen een activiteitenaanbod ben je er nog niet. Vluchtelingen succesvol laten integreren en participeren in de samenleving vergt een doordachte strategie.’ Kennisplatform Inclusief Samenleven biedt daarom momenteel ondersteuning aan drie gemeenten waarbij vraaggericht wordt gewerkt. ‘In één gemeente geven we advies over hoe beter samengewerkt kan worden met verschillende partners. Hiervoor organiseren we samen met hen lokaal een werkconferentie.’ In een andere gemeente gaat Avrić een training geven aan professionals en vrijwilligers over interculturele communicatie en ‘motiverende gespreksvoering’. Daarmee heeft Movisie goede ervaringen mee heeft rond het project ‘Wat aandacht krijgt dat groeit’ dat is uitgevoerd om gebruikers van de voedselbank te activeren.

Congres voor gemeenten
Bora Avrić verzorgt tijdens het congres Opvang en Integratie en Vluchtelingen van Gemeente.nu een workshop over het bevorderen van participatie en empowerment. Behalve dat hij verder in gaat op wat u kunt leren van succesvolle voorbeelden en methoden in gemeenten, hoort u ook hoe u de eigen kracht van vluchtelingen, volgens een beproefde methode, kunt stimuleren.

Meer informatie?Neem contact op met:

Bora Avrić

icon_chevron Stuur een e-mail
icon_chevron 030-7892141
Afbeelding