‘Wij ontketenen de grote kracht van de Zakat’

‘Door de grote potentie van de islamitische gemeenschap in Nederland te ontketenen doorbreken wij de neerwaarse spiraal van armoede waar velen helaas in terecht zijn gekomen. Niet in het verre buitenland, maar gewoon bij onze buren om de hoek.’ Met deze ambitie startte Imad el Fadili twee jaar geleden het Nationaal Zakat Fonds (NZF).

Artikel
Polarisatie en verbinding
Linelle Deunk

Zakat is de derde zuil van de islam, moslims dienen wanneer zij boven een bepaalde vermogensdrempel komen, jaarlijks 2,5 procent van hun vermogen te geven ten behoeve van de ontwikkeling van de lokale gemeenschap. Dat geld gaat nu nog vaak versnipperd naar het verre buitenland. Terwijl er, zo zag Imad van dichtbij, ook in Nederland genoeg mensen in nood zijn. ‘Er leven hier circa 1 miljoen mensen in armoede. Bijna de helft daarvan heeft een islamitische achtergrond.’ Die schrikbarende cijfers zorgden ervoor dat NZF zichzelf armoedebestrijding als hoofddoel heeft gesteld.

Het Magazine

Dit interview verscheen in het magazine 'Omkijken naar elkaar', waarin KIS inspirerende verhalen van Nederlandse moslims verzamelde over hun burgerinitiatieven.

Het goede doel, de bestemming van de Zakat dichtbij huis zoeken, past volgens Imad bij de islamitische traditie. ‘Wat we nu vooral moeten doen, is bewustzijn creëeren bij de islamitische gemeenschap over de kracht van de Zakat als we de krachten bundelen en het geld lokaal besteden. Hier zou de Zakat in een conservatieve schatting 150 miljoen euro per jaar kunnen opleveren. Stel je eens voor wat voor positieve impact dat kan hebben op de Nederlandse samenleving.‘

Er leven hier circa 1 miljoen mensen in armoede. Bijna de helft daarvan heeft een islamitische achtergrond.

Verborgen probleem

De oververtegenwoordiging van Nederlandse moslims bij de armoedecijfers staat haaks op hun ondervertegenwoordiging in de reguliere hulpverlening. Dat komt door wantrouwen, onbekendheid met de mogelijkheden en instanties, maar ook door schaamte, stelt Imad. ‘Zo blijft het een verborgen probleem dat soms onnodig verergert. Met alle psychische, fysieke en sociale gevolgen van dien.’ Uit een analyse van de eigen data blijkt dat 73 procent van de hulpvragers niet bekend was bij de reguliere hulpverlening. Terwijl het in de meeste gevallen toch echt om multiproblematiek ging. ‘Doordat NZF zelf deel uitmaakt van de doelgroep en een veilige en vertrouwde omgeving creëert, lukt het ons om achter de voordeur te komen en mensen te motiveren om zelf iets aan hun situatie te doen. Door ons brede netwerk kunnen we indien nodig mensen koppelen aan de juiste hulpverlening, maar onze grote kracht zit in het feit dat we voldoende lef en innovatievermogen hebben om op maat gemaakte oplossingen te bedenken en vrij besteedbare gelden over te maken.’

Inmiddels heeft NZF dankzij donateurs 428 gezinnen duurzaam geholpen. Het ging om een totaalbedrag van ruim 277.000 euro. Eén van de ontvangers is Amina, die met haar gezin vanuit Afghanistan naar Nederland vluchtte. De hoop op een betere toekomst werd vertroebeld door continue geldzorgen. Amina’s man werkte hier als taxichauffeur maar werd ziek. De eindjes konden niet meer aan elkaar worden geknoopt, geldzorgen werden pure paniek toen haar man overleed.

Amina bleef achter met twee kinderen, met dure ziekenhuisrekeningen, kosten voor de uitvaart en andere schulden. Een islamitisch geestelijk verzorger bracht haar in contact met NZF. ‘Met jouw Zakat kan Amina haar belangrijkste kosten dekken, rouwen en langzamerhand werken aan haar toekomst. Jouw Zakat heeft haar het warme gevoel gegeven dat we één grote familie zijn en dat we er voor elkaar zijn. Het verlies is opgevuld met warmte en liefde van duizenden familieleden. De Zakat verbindt ons met elkaar’, zo staat op de site te lezen.

Impactvol en inspirerend

Imad el Fadili en NZF willen doorgroeien en een antwoord zijn voor diegenen die nu alle hoop hebben verloren. Dit is alleen mogelijk door en met alle betrokken Zakat-betalers. Om die reden hecht NZF veel waarde aan transparantie en betrokkenheid van de gemeenschap. Zo doen zij er alles aan om Zakat-betalers goed te laten zien wat er met hun Zakat is gebeurd, wie ze er (geanonimiseerd) mee geholpen hebben. ‘Wij willen binnen vijf jaar de meest impactvolle en inspirerende filantropische instelling van Nederland zijn. Door de hoogste kwaliteitsstandaarden na te streven, inspireren en motiveren we anderen om hierin mee te gaan’, stelt het ambitieuze NZF. 

Resultaten

De resultaten van dit onderzoek zijn ook uitgewerkt in een uitgebreid rapport en een overzichtelijke infographic.

Lees hier het rapport

Bekijk hier de infographic

Meer informatie?Neem contact op met:

Jeroen Vlug

icon_chevron Stuur een e-mail
Afbeelding

Hilde Bakker

icon_chevron Stuur een e-mail
icon_chevron 030-7892081
Afbeelding