Vandaag is de 45e jaargang van de Internationale Roma Dag. Een dag waarop ik stil sta bij mijn cultuur en geschiedenis. Maar ook een dag waarop ik me afvraag hoe vaak wij Roma nog moeten uitleggen wie we zijn.

De reden van een Internationale Roma Dag brengt ons naar de datum van 8 april 1971 toen het Internationale Romani Congres in Londen plaats vond. Het Internationaal Romani Congres is een serie van conferenties (Londen in 1971, Geneve in 1978, Göttingen in 1981, Serock in 1990, Praag in 2000, Lanciano in 2004 en Zagreb in 2008) voor discussie onder Roma wereldwijd. De belangrijkste doelen van de congressen waren het bereiken van een standaardisatie van het Romani als taal, de verbetering van burgerrechten en onderwijs. Tijdens het eerste congres werd de in 1933 ontworpen vlag van de Roma officieel erkend en werd het lied Djelem, Djelem uitgeroepen tot volkslied van de Roma. De datum 8 april werd daarom uitgeroepen tot de Internationale Roma Dag.

Dit is mijn dag

Hoe vaak nog moeten de Roma zeggen dat ze niet allemaal criminelen zijn?

Het is een dag als alle andere dagen maar er is wel één verschil, het is namelijk MIJN dag! Een dag waarop ik expliciet stil sta bij de cultuur, tradities, het bieden van volksvermaak en natuurlijk de vernietiging van de Roma tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het is dag die mij het gevoel geeft dat je er toe doet. Maar toch vraag ik me af: hoe vaak nog? Hoe vaak nog moeten de Roma vertellen dat ze Roma zijn? Hoe vaak nog moeten de Roma zeggen dat ze niet allemaal criminelen zijn? Hoe vaak nog moeten de Roma zeggen dat ze ook in huizen wonen? Hoe vaak nog moeten de Roma zeggen dat ze met ongeveer 15 miljoen Roma op deze wereld leven? Hoe vaak nog moeten de Roma zeggen dat ze hun kinderen naar school brengen? Hoe vaak nog moeten de Roma zeggen dat ze in de Tweede Wereldoorlog ook vergast zijn? Hoe vaak nog…?

Beroerde positie

Om de beroerde sociale positie van veel Roma in de Europese Unie op ten duur te verbeteren, dient er beleid op de langere termijn te komen waarbij de EU laat zien dat de bestrijding van criminaliteit en discriminatie en tegelijkertijd verbeteren van de omstandigheden (wonen, werk, onderwijs) van de Roma samengaan. Want op het moment dat er zich een incident voordoet, dan lijkt het alsof de EU alleen maar probeert om de brand op dat moment te blussen maar niet voor een langere termijn aan een oplossing werkt. Een bepaalde visie mag de EU zeker hebben als het om miljoenen Roma gaat op deze wereld. Denk bijvoorbeeld aan Roemenië waar de Roma stelselmatig worden uitgesloten. Terwijl volgens officiële cijfers 619.000 Roma in Roemenië leven. Niet-officiële schattingen liggen veel hoger: 1.700.000 Roma of 9 procent van de totale Roemeense bevolking.

Erkenning is dus niet altijd vanzelfsprekend voor de Roma. Op onze dag deel ik daarom graag op deze plaats ons volkslied. Die geeft niet alleen herkenning maar vraagt ook om erkenning. Dit volkslied laat voor mij zien dat de Roma niet leven, maar vooral overleven.

 

Origineel

Djelem, Djelem, lungone dromensa

Maladilem bakhtale Romensa

A Romale, katar tumen aven,

E tsarensa bakhtale dromensa?

A Romale, A Chavale

Sas vi man yekh bari familiya,

Mundardyas la e Kali Legiya

Aven mansa sa lumnyake Roma,

Kai putardile e Romane droma

Ake vriama, usti Rom akana,

Amen khutasa misto kai kerasa

 

A Romale, A Chavale

Puter Devla le parne vudara

Te shai dikhav kai si me manusha

Pale ka zhav lungone dromendar

Thai ka phirav bakhtale Romensa

 

A Romalen, A chavalen

Opre Rroma, si bakht akana

Aven mansa sa lumnyake Roma

O kalo mui thai e kale yakha

Kamav len sar e kale drakha

A Romalen, A chavalen.

 

Vertaling

I went, I went on long roads

I met happy Roma

O Roma, where do you come from,

With tents happy on the road?

O Roma, O Romani youths!

I once had a great family,

The Black Legion murdered them

Come with me, Roma from all the world

For the Roma, roads have opened

Now is the time, rise up Roma now,

We will rise high if we act

 

O Roma, O Romani youths!

Open, God, White doors

So I can see where are my people.

Come back to tour the roads

And walk with happy Roma

 

O Roma, O Romani youths!

Up, Romani people! Now is the time

Come with me, Roma from all the world

Dark face and dark eyes,

I want them like dark grapes

O Roma, O Romani youths!

 

Op de foto rechtsboven wordt de Roma-vlag afgebeeld.

Anderen bekeken ook

  • Beleidsmakers en sociaal werkers hebben behoefte aan kennis over hoe de leefsituatie van Roma en Sinti in Nederland verbeterd kan worden. In dit...
    Bekijk