Filter op thema

30 juni 2017

1 juli is Keti Koti: een jaarlijkse feestdag waarop de afschaffing van de Nederlandse slavernij wordt herdacht en gevierd. Hier moet aandacht voor blijven, vindt journalist Amanda van Schaik, die een Surinaamse moeder heeft. 'Keti Koti maakt me bewust van waar ik vandaan kom.'

11 april 2017

Wederkerigheid is het cement van een samenleving. Dit principe gaat verder dan gedeelde waarden en gemeenschappelijke belangen. De basisgedachte is dat samenleven vooral ook een deal is: het gaat om geven, ontvangen, teruggeven en zo verder. Maar dat principe zit heel diep weggestopt.

27 maart 2017

Vorig jaar interviewde ik Regillio Vaarnold voor een artikel op De Correspondent over de vraag hoe om te gaan met het Nederlandse koloniale verleden. Vaarnold zoekt het vooral in het onderwijzen van de jonge generaties.

22 maart 2017

Radicalisering is gevaarlijk. Het tast het vertrouwen in de samenleving aan en het heeft een negatief effect op het integratieproces. Het is een urgent probleem, daarom pleit onderzoeker Jolijn Broekhuizen voor vroegtijdig ingrijpen. Voor dat het te laat is.

2 maart 2017

Opgroeien in het tijdperk-Halsema was een feest van herkenning voor mij als jong meisje met hoogopgeleide ouders en een sterke politieke afwijking naar links. Wat een voorbeeld. Een vrouwelijke partijleider, in de Tweede Kamer, met dezelfde ideeën. Toen ze opstapte bleken de alternatieven ver te zoeken.

25 januari 2017

Een van de commentaren op de oorzaken van de winst van Donald Trump was dat de democraten druk bezig waren met de vraag over de noodzaak van het hebben van ‘genderneutrale’ toiletten, maar dat ze zich niets gelegen hadden laten liggen aan de deplorabele toestand van de mensen in gebieden die door industrie en overheid in de steek waren gelaten.

26 oktober 2016

Met terugwerkende kracht beseft de Antilliaans-Nederlandse schrijver Olaf Stomp dat hij in zijn leven soms ineens een Ander was. Laatst moest hij toegeven: ‘Ja, ik heb weleens last van mijn huidskleur.’

27 juni 2016

Dit is een ode aan de opbouwwerkers van Nederland, mijn collega’s. Aan hen die dagelijks op straat of vanuit een buurthuis hun werk doen. Niet omdat ze moeten, maar omdat ze geloven in hun vak: samenlevingsopbouw.

11 mei 2016

In Europa wordt momenteel onder het mom van ideologie een ordinaire machtsstrijd gevoerd om zieltjes, geld en politieke invloed.

20 april 2016

Na de aanslag in Brussel vecht ik zoals velen tegen angst, wanhoop en moedeloosheid. Het integratiedebat kantelt en verhardt. Het is één ding als een samenleving niet geïntegreerd is. Het is wat anders als groepen mensen elkaar naar het leven gaan staan.