Het debat over integratie van migranten in Nederland gaat vaak gepaard met problemen rondom dit thema. De focus ligt op wat er niet goed gaat. Maar er is ook goed nieuws. Want als er één groep nieuwe migranten is die met kop en schouders boven de rest uitsteekt, dan is dat de Iraanse gemeenschap wel.

Dit beeld wordt bevestigd in het Jaarrapport Integratie 2014 van het Centraal Bureau voor de Statistiek. De Iraniërs doen het opvallend goed vergeleken met de gevestigde migrantengroepen zoals Turken en Marokkanen, én vergeleken met de nieuwe groep migranten uit bijvoorbeeld Irak en Afghanistan en delen van Afrika. Iraniërs scoren beter op het gebied van onderwijs, participatie op de arbeidsmarkt en hoogte van het inkomen. Hoe is dit te verklaren? Waarom is er een specifieke groep die zo goed scoort op het gebied van integratie? En even belangrijk: wat kunnen andere groepen eventueel leren van de Iraniërs? Hoe kan deze groep een voorbeeldfunctie zijn voor anderen?

Aangezien mijn eigen roots in Iran liggen en ik de Iraanse cultuur goed ken, kan ik hier wel iets over zeggen. Niet op basis van wetenschappelijk onderzoek maar op basis van wat ik persoonlijk ervaar. Want ja, zelfs ik raak regelmatig verrast door mijn ontmoetingen met Iraniërs die erin zijn geslaagd na een relatief korte tijd een succesvolle carrière te beginnen.

Iraniërs beheersen de taal

Allereerst, ik denk dat dit het allerbelangrijkste is, speelt de combinatie van een hoge opleiding en goede taalkennis een rol. Alles begint met taal. De meeste Iraniërs beheersen de Nederlandse taal erg goed. En dat hebben de Iraniërs goed door;  waar ze ook naar toe migreren, ze leren de taal. Of het Zweeds, Deens, Nederlands of Duits is. Het overgrote deel van de Iraanse migranten is bovendien in Iran al hoogopgeleid en dat wordt doorgegeven aan de nieuwe generatie Iraniërs in Nederland. Zo zijn de meeste Iraanse jongeren in verhouding tot jongeren van andere culturen het hoogst opgeleid.

Een andere verklaring is het feit dat de meeste Iraanse migranten met een verblijfsstatus zich niet geconcentreerd hebben op één plek. Ze zijn verspreid over het hele land waardoor ze meer op henzelf zijn aangewezen en als gevolg hiervan de weg in de samenleving sneller kunnen vinden. Dit zou een pleidooi kunnen zijn voor meer verspreiding van nieuwe migrantengroepen in Nederland.

Status

De culturele norm is dat Iraniërs ‘iemand’ willen zijn

Verder zijn Iraniërs statusgevoelig. Ik realiseer me overigens dat ik sterk generaliseer maar ik meen nu eenmaal mijn eigen vaderlandse cultuur goed te kennen. En een van die culturele normen is dat Iraniërs ‘iemand’ willen zijn. Ze hebben behoefte aan status. De prikkel om het vooral financieel goed te hebben, zorgt er bovendien voor dat ze een enorm doorzettingsvermogen hebben om hun doel te bereiken. Iraniërs vinden het dan ook niet erg om jarenlang te studeren en zich verder te ontwikkelen omdat ze weten  dat ze daarna gegarandeerd zijn van een goede baan en dito salaris.

Nog iets wat als drijfveer of motivatie genoemd kan worden is het feit dat de meeste Iraniërs naar elkaar kijken en elkaar willen overtreffen. Niet dat alle Iraniërs zo in elkaar zitten, maar die competentiedrang is een intrinsieke motivatie om verder te willen komen en het beter te hebben dan anderen.

Tot zover deze generalisatie. Zijn er ook Iraniërs in de bijstand of die zich onderaan de arbeidsmarkt bevinden? Absoluut. Maar de meeste Iraniërs hebben in ieder geval bewezen dat ‘hun’ succesformule werkt als het gaat om geslaagde integratie. En ik vind dat zij hiervoor ook eens geprezen mogen worden. Gewoon een oprecht compliment. Niets meer en niets minder.

29 bijdragen van onze lezers

Deel ook jouw kennis, ervaring of mening
Ik weet niet waar bovenstaande conclusie vandaan komt. Ik zou graag een onderbouwing zien op basis van daadwerkelijke getallen en geen onderbuik gevoel. Ik zie de Iraanse gemeenschap heel anders.
Werp je licht eens op de Iraanse gemeenschap en verlicht ons.
Ga eens kijken naar percentage Iraniërs die op HAVO/ VWO zitten. Is zelfs hoger dan autochtonen. Alleen Chinezen doen het beter (RUIM beter). Het is dus geen onderbuikgevoel maar feiten die je zelf kan nagaan.
Ik zou graag willen weten hoe het komt dat jij de Iraanse gemeenschap anders ziet en hoe jij ze dan ziet.
Dit is een kwalitatieve onderzoek en geen kwantitatieve onderzoek dat op cijfers gebasseerd moet zijn. Verder wil ik je adviseren eens TU delft en of TU Eindhoven langs te gaan, want de meerderheid zijn iraaniers tussen de allochtonen.
Het overgrootte deel van Iraniers is geen moslim. Daarom zijn ze Iran ontvlucht.
Het komt niet alleen dat ze geen moslims zijn, maar voornamelijk omdat ze in geen enkele religie en geen enkele soort God geloven. Daarom doen ze hun best om gelukkig te worden in het leven die echt bestaat. En dat is onze leven in deze planeet. Religieuze mensen steken hun energie in activiteiten om na de dood gelukkig te worden. Bijvoorbeeld in de hemel. Ze missen daarom het geluk en goede carrière in deze planeet. Doodzonde natuurlijk. Een Iraanier is 100% gefocust in dit leven en daarom scoren ze bestwel hoog. Ik vind het jammer dat in Nederland geen enkele politieke partij bestaat dat de denkwijze van Iraniërs ondersteunt.
Als je de tekst goed had gelezen dan had je je antwoord daarin gevonden, maar goed. Kijk op CBS van 2014.
@Rogier: lees het rapport van CBS, zoals Shahin adviseert, daarin zie je dat de Iraanse groep gemiddeld hoger scoort. Ik baseer mijn uitlating in mijn blog (mening) op mijn eigen waarneming, als welzijnswerker en de groepen die ik tegenkom. Ik schrijf dat ook in mijn tekst, dat het niet gebaseerd is op wetenschappelijk bewijs. Niets is absoluut.
Helemaal mee eens iraniers zijn hoogopgeleid en passen zich makkelijker aan in de westerse samenleving!
Ik ben het er ook mee eens!!! Komt doordat wij makkelijk te assimileren zijn!
Met alle respect, het is een beetje raar als 'n Iraniër een artikel schrijft over hoe Iraniërs een van de best ingeburgerde buitenlanders zijn. Het neemt de geloofwaardigheid een beetje weg. Ik heb gemerkt dat heel veel Iraniers heel erg vol zitten over hun eigen land, en hier ook altijd over moeten praten. Ik ben zelf ook Iranier, en zelfs ik vind dit bloedirritant. Overigens is dit Artikel puur een observatie van de iraniers uit jouw omgeving/iraniers die je ontmoet hebt in je leven. In de realiteit zijn de cijfers altijd anders. Alleen het aantal iraanse havo/vwo-ers in nederland als argument gebruiken is ook niet genoeg. Je moet kijken naar het totaal plaatje (Werk, school, prive). Verder leuk artikel om te lezen over jouw persoonlijke ontmoeting met iranezen :) goed bezig met schrijven ook!
Het is nog altijd Iraniërs en geen Iranezen. Groetjes, Een hoogopgeleide Afghaanse (mag ik):)!
@Ashkan, dank voor je bijdrage. Ik snap je punt helemaal als je zegt dat het raar is als een Iraanse over Iraniers schrijft. Ik heb hier lang over getwijfeld, precies om die reden, maar vond het afgeven van dit geluid toch belangrijker. Wat goed gaat, vind ik, zeker ten aanzien van integratie, mag ook gewoon benoemd worden. Voor de volledigheid wil ik nogmaals benadrukken dat niets absoluut is, dat schrijf ik ook. Rest mij je te bedanken voor je compliment aan het eind. Merci!
Het is niet raar als een iraniër over zo'n onderwerp schrijft. Op moment dat er in Los Angeles een groepje Hollandse vrouwen een rijk leventje leiden, omdat ze hard hebben gewerkt wordt er een T.V programma over gemaakt, want kijk hoe fantastisch deze Hollandse mensen het doen! De programma makers zijn Hollands. Het is ook zeker geen artikel om onderbuik gevoelens te kietelen. Weet je wat het is? Het is ongewoon om allochtonen in een positieve positie te zetten. Dat zijn mensen niet gewend. Ik merk het zelf ook. Ik ben ondernemer, heb een aantal jaartjes studie achter de rug, maar ik mag er vooral niet over praten, want dat is opeens arrogant. Wij zijn een trots volk en dat blijven wij. Zoroastriërs, joden, christenen, moslims, baha'is en atheïsten ongeacht onze religieuze achtergrond blijven wij trotse iraniërs met een gedeelde rijke beschaving en geschiedenis, wat wij onbewust uitdragen.
Het is niet raar als een iraniër over zo'n onderwerp schrijft. Op moment dat er in Los Angeles een groepje Hollandse vrouwen een rijk leventje leiden, omdat ze hard hebben gewerkt wordt er een T.V programma over gemaakt, want kijk hoe fantastisch deze Hollandse mensen het doen! De programma makers zijn Hollands. Het is ook zeker geen artikel om onderbuik gevoelens te kietelen. Weet je wat het is? Het is ongewoon om allochtonen in een positieve positie te zetten. Dat zijn mensen niet gewend. Ik merk het zelf ook. Ik ben ondernemer, heb een aantal jaartjes studie achter de rug, maar ik mag er vooral niet over praten, want dat is opeens arrogant. Wij zijn een trots volk en dat blijven wij. Zoroastriërs, joden, christenen, moslims, baha'is en atheïsten ongeacht onze religieuze achtergrond blijven wij trotse iraniërs met een gedeelde rijke beschaving en geschiedenis, wat wij onbewust uitdragen.
Heel mooi beantwoordt Shiva. Dank! Je mag best trots zijn op wat waar is en mag je zeker over praten. Alles met mate natuurlijk :-) Men heeft altijd een mening over alles en gelukkig maar! Het is tijd om trots te zijn en misschien moeten juist meer over praten! Er zijn genoeg feiten te benoemen als referentie! ACTA, TU Delft, TU Eindhoven en kamer van koophandel.
Dat iraniers goed scoren en hoog opgeleid zijn geloof ik graag maar niet op de percentage wat jij claimt. Meerendeels en dan durf ik te wedden dat 70% van de iraanse bevolking niksnutten zijn en onnodig leven van de uitkering. Ik bezit zelf een groothandel in iraans levensmiddelen en als je de percentage omzet bekijkt. Is om te huilen. Puur enkel omdat de meeste iraniers afhankelijk zijn van de uitkering wat ze onnodig krijgen. Kwa integratie zitten ze goed heb familie in de VVD en die claimt dat iraniers op nummer 1 staan kwa statiestieken en dat nederland vrijwel tevreden is. Maar het totale plaatje is niet zo mooi als hoe jij het beschrijft. Mvg
Hoop dat ze nog verder komen in de samenleving
Griezelig hoe ze in Praag tekeer zijn gegaan.
Als 3 personen in Praag domme keuzes maken omdat ze aan drugs en drank zitten reflecteert dat gelijk alle Iraniërs ? Reflecteert Joran van der sloot alle Nederlanders ?
Helemaal eens met inhoud artikel. Iraniërs die naar hier komen zijn over het algemeen hoog opgeleid , maar hen met Marokkanen en Turken te vergelijken is appels met peren. Chinezen zijn ook vaak hoog opgeleid, maar integreren moeilijker waarschijnlijk wegens grotere verschillen in cultuur en gebruiken.
Over de integratiepositie van Iraniërs in Nederland zijn geen recente gegevens beschikbaar. Een bevolkingsgroep rond de plus/min 36.000 mensen lijkt mij niet te vergelijken met bestaande grotere groepen. Tegenwoordig is meedoen en integreren van andere aard dan de tijd van eerdere gevestigde groepen waarbij cultuur en geloof vaak behouden werden. Even inzichtelijk maken. De helft van Iraniërs krijgen een hoog opleidingsadvies dus 36.000 mensen / 50%= is nog altijd 18.000 mensen. In vergelijking met de Marokkaanse groep 392.000 mensen /32% = 125.440 in absolute zin. Ondanks de slechte reputatie van Marokkanen zegt dit voldoende lijkt mij. De verschillen zijn dat Iraniërs hun cultuur/geloof niet behouden en daardoor geliefd zijn door Nederlanders.
Hoi Objectiviteit, Ik zou zeggen, kijk ook even hoe Iraniërs het wereldwijd doen. Google is your best friend. Zie Iraniers in andere Europese landen, Amerika, Canada, Australië en Israël. In dat laatste land wonen 300.000 (het zijn er officieel meer). Ik heb 7 jaar geleden mijn master Sociologie afgerond en uit interesse ook daarnaar gekeken. Iraniërs behouden zeker hun cultuur en zijn zelfs zeer trots op hun roots, behalve op het regime.
Google “CIA fact book” en lees welke groepen het beste geïntegreerd zijn in de VS (ja ja wijs neus niet NL) Iran voert de lijst. Waar Iraniërs ook naar toe gaan doen ze het boven gemiddeld goed.
Als zelf een Iraniër kan ik zeggen dat het artikel feitelijk deels onjuist is. Werkloosheid onder Iraniërs is nog altijd relatief hoog. In ieder geval hoger dan bijv bij Turken of Surinamers. Wel is het zo dat dat vooral door de oudere generatie veroorzaakt wordt. De nieuwe generatie doet het wel extreem goed, vooral op het gebied van onderwijs. Beter dan zelfs autochtonen. Alleen Chinezen doen het beter. Reden waarom Iraniërs het relatief goed doen is overigens vrij simpel. Het gaat om achterstand niet om achtergrond. Turken en Marokkanen die hier zijn, zijn vooral van de lagere sociale klasse geweest die hier als gastarbeiders zijn gekomen, Iraniërs daarentegen komen vaak uit de middenklasse of hogere klasse van Iran. Vaak mensen die in eigen land universitair geschoold zijn maar ook minder vaak gelovig zijn en in het algemeen cultureel dichter bij het westen zitten dan bijv Noord-Afrikanen. Het gaat altijd om achterstand op en bij de meeste Iraniërs is dat achterstand veel kleiner waardoor men zich veel sneller hier aanpast.

Jouw bijdrage

8 + 7 =
Geef het antwoord op deze rekenoefening. Voorbeeld voor 1+3: voer 4 in.