Antiracisme masterclass
Met deze masterclass geven we basiskennis over racisme en privileges mee, zodat je begrijpt wanneer iets racisme is. En weet wanneer en hoe je je kan uitspreken en strijden tegen racisme.
Deze tekst is opgesteld door de interventie-eigenaar en aan de hand van de verandertheorie door KIS getoetst. Neem voor meer informatie contact op met de contactpersoon.
- Contactpersoon: Chanel Lodik
- Organisatie: Chanel Lodik | Meer kleur in de media
- Website: https://meerkleurindemedia.nl/
- E-mailadres: info@meerkleurindemedia.nl
Doelgroepen van de interventie
Professionals in allerlei organisaties, bijvoorbeeld zorginstellingen en scholen.
Doel van de interventie
Racisme op de werkvloer is het probleem. Het doel is om het racisme te verminderen.
Subdoelen
- Inzicht in wat racisme is en het kunnen (h)erkennen
- Gemotiveerd worden om in te grijpen bij racisme
- Weten hoe en wanneer je moet ingrijpen bij racisme als omstander
- Weten hoe je moet reageren wanneer je zelf iets racistisch gedaan of gezegd hebt
Werkzame mechanismen
- Inzicht/bewustwording van betekenis racisme
- Instructies/gedragsalternatieven voor het gewenste gedrag
- Feedback en leren wat het juiste gedrag/houding is
- Sociale norm: rolmodel geeft aan hoe je het gewenste gedrag toepast (modelling)
- Sociale norm: zien dat collega’s ook racisme herkennen, afkeuren en/of hiernaar handelen
- Inleving en empathie in slachtoffers van racisme
Verandertheorie
Evaluatie
- We hebben mondeling gevraagd op het einde van de interventie naar de waardering/ tevredenheid van de deelnemers (‘Wat vonden jullie ervan?’)
- We hebben via een formulier gevraagd naar de waardering/ tevredenheid van de deelnemers (denk aan vragen zoals “Wat vond je er goed aan?”, “Welke tips heb je nog?”, “Wat kan er nog beter?” etc.)
- We hebben een kwantitatieve evaluatie gedaan waarin deelnemers vooraf en achteraf een vragenlijstje hebben ingevuld. Vervolgens zijn we nagegaan of (en in hoeverre) er verandering is opgetreden in hun houding, kennis en/of gedrag.
Ik vraag na elke masterclass wat men van de masterclass vond. De feedback gebruik ik om de masterclass te verbeteren. Een voorbeeld: ik kreeg een vraag/opmerking over de biologische aard van discrimineren. Hier heb ik informatie over toegevoegd in de lezing, zodat men begrijpt dat discrimineren een biologisch verschijnsel is, maar dat je ook tegen dat biologische verschijnsel kan strijden. Dit zorgt ervoor dat men uit de defensieve houding komt en meer gemotiveerd is om ook het racisme in zichzelf te bestrijden.
Ik vraag men ook een review te schrijven op LinkedIn. Op deze manier motiveren ze collega’s die er niet waren om een volgende keer wel te komen. En ik vraag een het begin en aan het einde van de masterclass of men racisme heeft ervaren of zien plaatsvinden. Aan het einde is het aantal 'ja' altijd hoger, omdat men meer kennis heeft over wat allemaal racisme is.
Onderzoek
- Mijs, J. J., Huang, A. D. N. H., & Regan, W. (2023). Confronting Racism of Omission: Experimental Evidence of the Impact of Information about Ethnic and Racial Inequality in the United States and the Netherlands. Du Bois Review: Social Science Research on Race, 1-23.
- Todd, A. R., & Galinsky, A. D. (2014). Perspective‐taking as a strategy for improving intergroup relations: Evidence, mechanisms, and qualifications. Social and Personality Psychology Compass, 8(7), 374-387.
- Tankard, M. E., & Paluck, E. L. (2016). Norm perception as a vehicle for social change. Social Issues and Policy Review, 10(1), 181-211.
- Matil Lodik, C. Het antiracisme handboek. Amsterdam: A.W. Bruna Uitgevers