1 op de 10 werknemers voelde zich in 2022 gediscrimineerd op werk

In 2022 voelde 10 procent van alle werknemers zich in de voorafgaande twaalf maanden gediscrimineerd op het werk. Ervaringen met discriminatie vanwege afkomst, huidskleur of nationaliteit en vanwege leeftijd of geslacht komen op de werkvloer het meest voor. Dit blijkt uit de nieuwste cijfers van de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden (NEA) van het CBS en TNO, die in het laatste kwartaal van 2022 is uitgevoerd onder 61 duizend werknemers.

Externe publicatie
Werk

De meest voorkomende discriminatiegronden op het werk zijn afkomst, huidskleur of nationaliteit, en leeftijd of geslacht. Op elk van deze gronden voelde 2 à 3 procent van alle werknemers (van 15 tot 75 jaar) zich gediscrimineerd.

Discriminatie vanwege afkomst, huidskleur of nationaliteit kwam met 16 procent relatief vaak voor onder migranten van buiten Europa. Ook migranten uit Europese landen (10 procent), en in Nederland geboren personen met een buiten-Europese herkomst (9 procent), hadden hier relatief vaak mee te maken. Gevoelens van leeftijdsdiscriminatie kwamen het meest voor onder werknemers tot 25 jaar (4 procent) en onder 65-plussers (5 procent). Van de vrouwen zei 4 procent gediscrimineerd te worden vanwege hun geslacht, van de mannen was dat minder dan 1 procent.

Interview met Hanneke Felten bij RTL Nieuws

KIS-onderzoeker Hanneke Felten werd op 19 april 2023 door RTL Nieuws geïnterviewd over de uitkomsten van deze enquête. Een fragment van haar reactie op de cijfers: 'Het verrast me helemaal niet, we weten dat dit al heel lang speelt. In sollicitaties wordt heel veel gediscrimineerd. Puur door het hebben van een Nederlandse naam heb je zo'n 40 tot 60 procent meer kans ten opzichte van personen die bijvoorbeeld een Arabisch klinkende naam hebben om door de eerste ronde van selectie te komen, met hetzelfde cv. Het is cruciaal dat je gaat kijken naar de processen in je organisatie. Hoe gaat de werving en selectie nu? Als je vaak selecteert op een gevoel van klik, is het tijd om dat te veranderen. Ga echt objectief werven en selecteren door je te richten op de competenties van mensen.'

Bekijk het interview

Het interview met Hanneke Felten is van 3.00 minuut tot 6.00 minuut te bekijken.

Bekijk het interview op RTL Nieuws

Meer informatie?Neem contact op met:

Hanneke Felten

icon_chevron Stuur een e-mail
icon_chevron 030-7892110
Afbeelding