Situational report Displaced People Unit - Ukrainians in the Netherlands Foundation

Dit rapport (in het Engels) biedt een contextuele en feitelijke analyse van de positie van gevluchte Oekraïners in Nederland. Deze analyse is gebaseerd op gegevens verzameld tussen maart en mei 2022. Het doel van dit rapport is om een overzicht te geven van de situatie van de Oekraïense vluchtelingen gezien vanuit het Oekraïense perspectief. En om knelpunten te benoemen en indien mogelijk beleidsoplossingen voor te stellen. Dit rapport is van Displaced People Unit in samenwerking met Ukrainians in The Netherlands Foundation, op verzoek van het ministerie van Justitie en Veiligheid.

Externe publicatie
Vluchtelingen

Hoewel de Nederlandse regering 50.000 Oekraïense vluchtelingen heeft verwelkomd en ondergebracht, is er op regionaal niveau een gebrek aan effectieve, flexibele en duurzame oplossingen voor het bieden van crisishulp en langdurige steun aan Oekraïners die de oorlog ontvluchtten. Dit zou deels kunnen worden verklaard door de nieuwheid en onvoorspelbaarheid van de aanhoudende oorlog die snelle reacties en flexibiliteit vereist, evenals door onvoldoende cultureel en contextueel bewustzijn.

Het rapport benoemt behoeften en knelpunten die Oekraïners hebben ervaren, zoals:

  • Het openen van een bankrekening was voor velen onmogelijk
  • Er was een gebrek aan effectieve en centrale communicatiekanalen
  • Velen kregen nul-urencontracten
  • Er is groeiende behoefte aan psychologische hulp

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License

Publicatie details

Titel
Situational report Displaced People Unit - Ukrainians in the Netherlands Foundation
Auteur
Mariia Shaidrova, Juliette Bonnepart en Minh Ngo
Uitgever
Displaced People Unit i.s.m. Ukrainians in The Netherlands Foundation
Jaar van uitgave
2022
Aantal pagina's
28
icon_alert Op dit platform stelt KIS derden in de gelegenheid hun kennis en opinie te delen. Externe bijdragen geven niet noodzakelijkerwijs de visie van KIS over betreffend onderwerpen weer.