Draagvlak creëren bij professionals voor Diversiteit en Inclusie
Uitsluiting, discriminatie en racisme komen veel voor op de werkvloer. Om deze systematisch tegen te kunnen gaan moet er voldoende draagvlak en kennis zijn binnen een organisatie. Violet D&I geeft een workshop die hieraan bijdraagt. Na afloop van de workshop is duidelijk waarom D&I belangrijk is voor je organisatie en beschik je over nieuwe kennis en inzichten over discriminatie en uitsluiting. We delen persoonlijke verhalen over uitsluiting, geven kennis over werkzame mechanismen en geven praktische handvatten om discriminatie tegen te gaan. We kijken hierbij naar verschillende delen van de organisatie. De workshop is interactief en er is veel ruimte voor inbreng vanuit de deelnemers. Hierdoor kom je er als organisatie achter waar al draagvlak is en waar nog niet. Dit geeft je de kans om vervolgens met ons of zelfstandig effectieve vervolgstappen te zetten naar meer inclusie.
Deze tekst is opgesteld door de interventie-eigenaar en aan de hand van de verandertheorie door KIS getoetst. Neem voor meer informatie contact op met de contactpersoon.
- Contactpersonen: Cas Maarse (hij/hem) & Thessa Banning (die/diens)
- Organisatie: Violet Diversity & Inclusion
- Website: www.violetdi.nl
- E-mailadres: info@violetdi.nl
- Telefoonnummer: 06 1802 7422
Doelgroepen van de interventie
Deze workshop is geschikt voor iedereen in je organisatie. Van medewerkers op de werkvloer tot management en leidinggevenden. Deze professionals zullen zelf minder gaan discrimineren maar krijgen ook handvatten over hoe ze processen kunnen aanpassen in de organisatie zodat anderen ook minder gaan discrimineren. De workshop kan aangepast worden op bijvoorbeeld het onderwijs, de zorg, de gemeente, commerciële organisaties of andere sectoren.
Doel van de interventie
Draagvlak en kennis vergroten voor D&I en antidiscriminatie bij professionals.
Subdoelen
- Inzicht in discriminatie en de gevolgen
- Handvatten geven om met D&I en antidiscriminatie aan de slag te gaan.
- Bewustwording van je eigen rol als professional bij het tegengaan van discriminatie.
- Motivatie vergroten om tot handelen te komen.
Werkzame mechanismen
1. Inleving en empathie
Aan de hand van persoonlijke verhalen vertellen de trainers over ervaringen met uitsluiting. De persoonlijke verhalen verminderen stereotypen en vooroordelen en zorgen voor meer bewustwording. Ook wordt verteld hoe je empathie en inleving kunt inzetten voor een veiligere en inclusievere organisatie.
2. Kennis vergroten
De rode draad van de workshop is het opdoen van nieuwe kennis waardoor professionals nieuwe inzichten krijgen om stereotypen, vooroordelen en discriminatie te verminderen. Deze kennis betreft niet enkel één groep maar zal meerdere identiteiten raken. Denk aan seksuele oriëntatie, religie, huidskleur, psychische en lichamelijke mogelijkheden, etc.
Tijdens de workshop worden verschillende begrippen en mechanismen toegelicht, bijvoorbeeld diversiteit, inclusie, gelijkwaardigheid en intersectionaliteit komen aan bod. Ook wordt onder andere uitgelegd welke invloed contact, de sociale norm, ingrijpen bij discriminatie en empathie hebben.
De opgedane kennis kunnen de professionals direct toepassen binnen hun eigen werkzaamheden binnen en buiten de organisatie.
3. Processen toevoegen/veranderen
In het tweede deel van de workshop worden verschillende organisatieonderdelen doorgenomen afhankelijk van de organisatie en de deelnemersgroep. Bijvoorbeeld (inclusieve) communicatie of werving en selectie kunnen behandeld worden. Hierin wordt inspiratie en handvatten gegeven om processen te veranderen zodat uitsluiting en discriminatie verminderd worden. Een objectieve en inclusieve werving- en selectiemethode kan bijvoorbeeld aangehaald worden.
4. Sociale norm
De sociale norm heeft grote invloed op ons gedrag. In de workshop wordt het belang van een gelijkwaardige organisatie benadrukt, dit gebeurt aan de hand van verschillende antidiscriminatiewetten. Daarnaast pleiten wij ook voor meer aandacht en inclusie voor groepen die discriminatie ervaren en tot de ‘minderheid’ behoren. Samen met de deelnemers wordt een (nieuwe) sociale norm gesteld.
5. Anti-stereotypen
In het persoonlijke verhaal dat verteld wordt door een van de trainers zal op een bijzondere manier anti-stereotypen worden gebruikt. Het komt terug in de worsteling met zijn eigen identiteit.
Verandertheorie
Evaluatie
We zijn constant bezig met het doorontwikkelen van onze workshops. We hebben na het geven van de workshop contact met de organisatie. We vragen naar hun ervaring met de workshop en onze dienstverlening. Na iedere workshop sturen we een korte enquête na zodat de deelnemers feedback kunnen geven. Hierin staan vragen over wat ze goed vonden of waar eventueel verbeterpunten liggen. Reacties die zijn gegeven zijn o.a:
Welke thema’s/ onderdelen spraken je aan in de workshop?
- “Het verbinden van de theorie aan de hand van voorbeelden uit de praktijk zorgt ervoor dat de theorie beter beklijft. Alle thema's waren even interessant.”
- “Dat diversiteit veel meer betreft dan alleen seksualiteit of geloofsovertuiging”
Waar zie je ruimte voor verbetering?
- “Het managen van de tijd en de inbreng vanuit de deelnemers zou beter kunnen. De workshop liep uit. Dit maakte nu niet uit, maar hierdoor moesten de laatste sheets in versneld tempo behandeld worden.”
- “Wellicht meer informatie over de benamingen/begrippen, ik had dat fijn gevonden tijdens de workshop (en achteraf evt. via mail vooraf of achteraf).”
Wat vond je juist goed?
- “Persoonlijke ervaringen.”
- “Praktische voorbeelden. Veel ruimte voor inbreng vanuit de deelnemers.”
- “De openheid van jullie.”
Wat we hebben aangepast: we hebben aan de hand van de feedback de theorie meer gekoppeld aan de praktijk, concrete handvatten toegevoegd en meer ervaringsverhalen. Ook hebben we meer tijd ingebouwd voor interactie met de deelnemers en sturen voortijd een begrippenlijst.
Onderzoek
- Felten,H., Broekroelofs,R. (2023) Checklist antidiscrimantie interventies. KIS
- Felten,H., Broekroelofs,R. (2022) Wat werkt bij het verminderen van discriminatie. Movisie
- Visser,A., Felten,H. (2018) Discriminatie in werving en selectie aanpakken: wat werkt?. Movisie
- Hulsegge,G., Emmert,S., Verhoef,H. (2020) DELPHI-STUDIE STAND DER WETENSCHAP ARBEIDSMARKTDISCRIMINATIE Interventies om arbeidsmarktdiscriminatie te verminderen en de diversiteit te vergroten -TNO