Welkom in mijn Wijk
Welkom in mijn Wijk is een uitwisselingsprogramma voor bovenbouwleerlingen van basisscholen. Het programma brengt leerlingen uit verschillende leefomgevingen bij elkaar. Door middel van échte ontmoetingen worden leerlingen voorbereid op een toekomst van samen werken, leven en wonen.
Deze tekst is opgesteld door de interventie-eigenaar en aan de hand van de verandertheorie door KIS getoetst. Neem voor meer informatie contact op met de contactpersoon.
- Welkom in mijn Wijk
- https://welkominmijnwijk.nl/
- info@welkominmijnwijk.nl
Welkom in mijn Wijk helpt invulling te geven aan doelstellingen van burgerschap met bouwstenen van identiteit, diversiteit, solidariteit en denk- en handelwijzen. Het programma:
- Is levendig en gestructureerd en gebaseerd op de contacttheorie en coöperatief leren.
- Helpt leerlingen onderlinge verschillen en overeenkomsten te ontdekken.
- Prikkelt nieuwsgierigheid en problematiseert onderlinge verschillen niet, maar gaat ze ook niet uit de weg.
Doelgroepen van de interventie zijn (school)klassen met een eenzijdige samenstelling op sociaaleconomisch of (etnisch) cultureel gebied.
In het eerste deel van de interventie gaan leerlingen a.d.h.v. een projectboekje aan de slag met hun eigen school, wijk en achtergrond. In het tweede deel bezoeken kinderen elkaars school en wijk. Ze leren in kleine (gemengde) groepjes met elkaar door o.a. speurtochten in de wijk. In een slotbijeenkomst wordt speels getoetst hoe goed de kinderen elkaar leerden kennen en hoe de samenwerking binnen de groepjes was. Leerlingen krijgen herinneringen mee en de gelegenheid contactgegevens uit te wisselen. De effecten worden versterkt door het leerkrachtenboekje “We houden contact” met tips om de contacten en inzichten te gebruiken in de rest van het jaar. Na afloop vindt er een evaluatie plaats met de betrokken scholen.
Doelgroepen van de interventie
- Primaire doelgroep: bovenbouwleerlingen van basisscholen die een eenzijdige leerlingenpopulatie op etnisch cultureel of sociaaleconomisch gebied hebben.
- Secundaire doelgroep: leerkrachten van de deelnemende groepen.
Doel van de interventie
Het doel van Welkom In Mijn Wijk is het vergroten van diversiteitsvaardigheden van basisschoolleerlingen. Specifiek richt het programma zich op het vergroten van interesse naar, en kennis over, andere achtergronden dan de eigen, en het verminderen van vooroordelen en discriminatie. Leerlingen leren meer over elkaar en elkaars achtergronden in dit uitwisselingsprogramma dat gebaseerd is op Allport’s contacttheorie.
Subdoelen
- Weten: Leerlingen hebben kennis van de leefwereld van kinderen uit een ander deel van de stad.
- Kunnen: Leerlingen kunnen samenwerken met kinderen die in eerste instantie sterk van hen lijken te verschillen.
- Voelen: Leerlingen voelen empathie voor kinderen met een andere sociaaleconomische of etnisch culturele achtergrond.
Werkzame mechanismen
Inleving en empathie
Welkom in mijn Wijk faciliteert positieve ontmoetingen tussen basisschoolleerlingen met verschillende sociaaleconomische of etnisch culturele achtergronden. De activiteiten richten zich op elkaar leren kennen, het delen van verhalen en het samenwerken aan gemeenschappelijke doelen. Om statusgelijkheid te bevorderen biedt Welkom In Mijn Wijk een balans tussen creatieve, cognitieve en motorische activiteiten voor kinderen. Deze aspecten bevorderen het inlevingsvermogen van de leerlingen, en hun empathisch vermogen ten opzichte van anderen.
Angst verminderen
Door het neerzetten van een positieve en vrolijke sfeer en de samenwerkingsopdrachten krijgen leerlingen de kans om op een positieve en persoonlijke manier leerlingen met een andere sociaaleconomische of etnisch culturele achtergrond te leren kennen. Dit vermindert de angst voor ‘de ander’.
Sociale norm
De Welkom in mijn Wijk-begeleiders met diverse achtergronden zijn getraind in het neerzetten van een positieve sociale norm en geven veel positieve feedback. Door de positieve kennismaking, succesvolle samenwerkingsopdrachten en het voorbeeldgedrag van de begeleiders in het omgaan met diversiteit wordt er een positieve sociale norm neergezet.
Scheidslijnen verminderen
De groepjes waarin de kinderen het programma uitvoeren bestaan steeds uit leerlingen van beide scholen. In deze groepjes werken zij intensief samen aan doelen uit het programma en verschuift het wij-gevoel van hun school versus onze school naar ons groepje versus andere groepjes. Scheidslijnen worden ook vermindert doordat tijdens ontmoetingen leerlingen elkaar door verschillende activiteiten beter leren kennen en er wordt ingezoomd op onderlinge overeenkomsten. Zo krijgen leerlingen een beter beeld van elkaar en ontdekken ze overeenkomsten.
Verandertheorie
Evaluatie
Na afloop van de uitwisseling vragen wij altijd terugkoppeling van de school om de successen te horen, maar ook de verbeterpunten. Periodieke evaluaties, waarbij zowel kwantitatieve als kwalitatieve data wordt verzameld, geven ons meer inzicht in de ervaringen van de leerlingen en leerkrachten. Op basis van deze feedback worden onderdelen van het programma aangepast.
Uit de effectmeting van Welkom in mijn Wijk (2013) en de effectevaluatie (Universiteit Utrecht, 2018) blijkt dat Welkom In Mijn Wijk een positief effect heeft op de interesse die leerlingen hebben naar elkaar, en naar culturele verschillen tussen mensen. In deze laatste evaluatie gaven de deelnemende leerlingen aan dat zij meer open staan voor contact met onbekende kinderen, en deelnemers met een migratieachtergrond noemden expliciet positiever contact te hebben met Nederlandse kinderen in hun wijk. Dit draagt bij aan vermindering van angst, wat ook in de eerdere effectmeting al naar voren kwam.
Onderzoek
Naast eigen evaluaties en onderzoek, heeft de European Research Centre on Migration and Ethnic Relations (ERCOMER) van de Universiteit Utrecht in 2018 een effectevaluatie uitgevoerd. Het volledige document kan via deze link bekeken worden.