Workshop ‘gender en seksuele diversiteit’ voor docenten
Om uitsluiting en discriminatie tegen te gaan en leerlingen/studenten goed te ondersteunen, is voldoende kennis nodig onder docenten over gender en seksueel diverse leerlingen/studenten en tegen welke uitdagingen zij aanlopen. Violet D&I vergroot deze kennis aan de hand van een workshop met een interactief kennisspel en persoonlijke verhalen van de workshopleiders over uitsluiting op basis van gender en seksuele oriëntatie. De indringende verhalen zorgen voor empathie en bewustwording. Er wordt een korte film getoond met leerlingen en docenten die zich identificeren als LHBTIQA+. Zij vertellen over hun eigen ‘ik’, het belang van veiligheid en het kunnen zijn wie ze zijn. Daarnaast zullen er werkzame mechanismen aanbod komen die je kunt inzetten tegen discriminatie. We sluiten af met praktische handvatten die je als docent direct kunt toepassen om je les diverser en inclusiever te maken. Er zal veel ruimte zijn voor de deelnemers om ervaringen te delen en vragen te stellen.
Deze tekst is opgesteld door de interventie-eigenaar en aan de hand van de verandertheorie door KIS getoetst. Neem voor meer informatie contact op met de contactpersoon.
- Contactpersonen: Cas Maarse (hij/hem) & Thessa Banning (die/diens)
- Organisatie: Violet Diversity & Inclusion
- Website: www.violetdi.nl
- E-mailadres: info@violetdi.nl
- Telefoonnummer: 06 1802 7422
Doelgroepen van de interventie
Deze workshop is geschikt voor docenten en professionals in het basis-, speciaal-, voortgezet-, middelbaar-, praktisch en theoretisch onderwijs. De docenten die de workshop volgen zullen zelf minder gaan discrimineren. Maar zij krijgen ook juist handvatten om de leerlingen/studenten minder te laten discrimineren. Naast het onderwijs kan de workshop met wat aanpassingen ook gegeven worden op andere domeinen. Denk bijvoorbeeld aan de zorg, de gemeente of de arbeidsmarkt.
Doel van de interventie
Seksuele en genderdiverse jongeren ervaren discriminatie op basis van hun identiteit. Leraren en docenten hebben te weinig kennis en handelingsbekwaamheid om adequaat te handelen.
Het hoofddoel is het bevorderen van kennis over seksuele en genderdiversiteit, en het geven van (praktische) handvatten om discriminatie en uitsluiting tegen te gaan.
Subdoelen
- Inzicht en kennis vergroten over de diversiteit aan gender en seksuele identiteiten en welke uitdagingen deze met zich meebrengen.
- Bewustwording creëren over de invloed en gevolgen van discriminatie.
- Motivatie vergroten om niet te discrimineren en het actief tegen te gaan.
- Handvatten geven om discriminatie tegen te gaan.
Werkzame mechanismen
1. Inleving en empathie
Aan de hand van persoonlijke verhalen vertellen de trainers over ervaringen met uitsluiting. Ook wordt verteld hoe je empathie en inleving kunt inzetten om discriminatie tegen te gaan of te verminderen. Met als resultaat een veiligere school voor alle leerlingen/studenten.
2. Anti-stereotypen
In het persoonlijke verhaal dat verteld wordt door een van de trainers zal op een bijzondere manier anti-stereotypen worden gebruikt. Het komt terug in de worsteling met zijn eigen identiteit.
3. Kennis vergroten
De rode draad in de workshop is het opdoen van nieuwe kennis waardoor docenten en professionals nieuwe inzichten krijgen om stereotypen, vooroordelen en discriminatie te verminderen bij zichzelf en de leerlingen/studenten.
Tijdens de workshop worden verschillende begrippen en mechanismen toegelicht. Bijvoorbeeld de identiteiten LHBTIQA+ komen aan bod, aangevuld met feiten en cijfers en de uitdagingen die deze achtergronden met zich meebrengen. De kennis die hiermee wordt opgedaan kan stereotypen en vooroordelen over gender en seksuele diverse mensen verminderen.
De professionals kunnen de kennis direct toepassen binnen hun eigen werkzaamheden in het onderwijs.
4. De sociale norm
De sociale norm heeft grote invloed op ons gedrag. In de film die getoond wordt komt de sociale norm expliciet terug. Een jongen die zich als heteroseksueel identificeert pleit voor LHBTIQA+-emancipatie. Hij zet zich actief in bij de GSA (gender sexuality Alliance) en is een zogenoemde ally (bondgenoot).
5. Ingrijpen bij discriminatie
Er wordt ingegaan op hoe je kunt ingrijpen bij discriminatie. Welke handvatten je hiervoor kunt inzetten en aan welke voorwaarden dit moet voldoen. Ook zal aanbod komen wat juist niet werkt.
6. Processen veranderen/toevoegen
Er worden concrete handvatten gegeven over o.a. het veranderen en inclusief maken van je communicatieprocessen.
Verandertheorie
Evaluatie
We zijn constant bezig met het door ontwikkelen van onze workshops. We hebben na het geven van de workshop contact met de organisatie. We vragen naar hun ervaring met de workshop en onze dienstverlening. Na iedere workshop sturen we een korte enquête na zodat de deelnemers feedback kunnen geven. Hierin staan vragen over wat ze goed vonden of waar eventueel verbeterpunten liggen.
We hebben aan de hand van de feedback de workshop praktischer gemaakt en een spelvorm toegevoegd. Ook zijn er nog meer concrete handvatten bijgekomen en hebben we meer tijd ingebouwd voor interactie met de deelnemers.
Onderzoek
- Felten,H., Broekroelofs,R. (2023) Checklist antidiscrimantie interventies. KIS
- Felten,H., Broekroelofs,R. (2022) Wat werkt bij het verminderen van discriminatie. Movisie
Gebruikte literatuur in de workshop:
- Beusekom, G. van & Kuyper, L. (2018) LHBT-monitor 2018. De leefsituatie van lesbische, homoseksuele, biseksuele en transgender personen in Nederland. SCP.
- Graaf,H. van, Vermey, K. (2023) Seks onder je 25e.
- Huijnk,W., Damen,R., Kampen van,L. (2022) LHBT-monitor 2022 De leefsituatie van lesbische, homoseksuele, biseksuele en transgender personen in Nederland. SCP
- Kuyper,l. (2017) Transgender personen in Nederland. SCP
- Movisie. (2023) Handreiking feiten en cijfers lhbtiqa+ op een rij. Rutgers en SOA Aids Nederland.