Praktijkervaring

Annemiek Dresen van NewBees: ‘Voor vluchtelingen die hier nog niet zo lang zijn, is het vaak moeilijk om te participeren in de samenleving. Het is voor hen belangrijk om hun talent te benutten en in aanraking te komen met Nederlanders. Zo kunnen ze al beginnen met het opbouwen van kennis over Nederland en een cv opbouwen.’ Vrijwilliger Ninah vat het als volgt samen: ‘NewBees discovered me before I was getting lost. I feel empowered, because NewBees is working closely with refugees.’ Vrijwilliger Omar is ook tevreden: hij werkt samen met Fonk, een professionele appontwikkelaar, aan het online platform van NewBees dat het door simpele innovatie makkelijker maakt voor mensen om zich voor te stellen aan hun nieuwe omgeving.

Ontwikkelaar

NewBees is opgericht door Annemiek Dresen in samenwerking met het COA. Momenteel wordt de organisatie gedaan door een groep van nieuwe en geboren Nederlanders.

Doelgroep

NewBees is er zowel voor statushouders als voor vluchtelingen die nog wachten op een verblijfsvergunning.

Doelen en aanpak

NewBees faciliteert vluchtelingen om te participeren in de samenleving zodra ze in Nederland aankomen. Daardoor kunnen ze snel beginnen met het opbouwen van een lokaal netwerk en een cv. NewBees gelooft erin dat het zonde is als de vaardigheden, talenten en kennis van vluchtelingen stilstaan wanneer zij maanden moeten wachten voordat ze aan de slag kunnen.

NewBees matcht vluchtelingen en non-profit organisaties, onder andere met behulp van een online platform. Vluchtelingen en organisaties kunnen zichzelf aanmelden op dit platform, maar zij worden ook actief benaderd vanuit NewBees. Vluchtelingen vullen op de website een korte vragenlijst in die vraagt naar hun kennis van talen, zoals Engels of Nederlands, en wat ze voor opleiding en ervaring hebben. Vervolgens voert NewBees een gesprek met hen om dieper in te gaan op wat ze willen en kunnen. Dat wordt gematcht met lokale organisaties die op zoek zijn naar vrijwilligers of werknemers. NewBees heeft een netwerk aan lokale organisaties die graag gebruik maken van de kennis en kunde van nieuwe Nederlanders.

Overdraagbaarheid en evaluatieonderzoek

NewBees is zo georganiseerd dat het werk overdraagbaar is voor anderen die ermee aan de slag willen. Er is een handboek beschikbaar; nu nog op aanvraag maar binnenkort ook online. Er heeft nog geen onderzoek plaatsgevonden naar NewBees, maar daar wil NewBees in 2017 mee aan de slag.

Meer weten?

NewBees
Annemiek Dresen
www.new-bees.org
info@new-bees.org

Meest gelezen: 
Intro: 
NewBees helpt vluchtelingen bij het vinden van vrijwilligerswerk bij lokale non-profit organisaties, onder andere met behulp van een online platform. Tot nu toe (december 2016) zijn 50 asielzoekers en 15 statushouders op drie locaties geplaatst.
Afbeelding rechtsboven: