Geboortespel - Schiedams Lef

Welkom in de baarmoeder, jullie gaan opnieuw geboren worden! Met deze woorden openen we het Geboortespel. Om duidelijk te maken dat veel zaken geen keuze zijn, ervaar je bij het Geboortespel hoe het is om anders te zijn dan de norm. Dit zorgt voor een groter bewustzijn en empathie bij de deelnemers. Het Geboortespel maakt bij de deelnemers ervaringen los die met elkaar gedeeld kunnen worden. Daarnaast geven de trainers heel veel informatie over de problematiek van LHBTI en worden cijfers gedeeld die aangeven hoe vaak ‘anders zijn’ voorkomt. Onbekend maakt onbemind, dus door meer te weten over ‘anders zijn’ leren de deelnemers om meer rekening te houden met anderen en ervaren zij dat een witte huidskleur, cisgender en hetero niet de norm zijn. 
 

Deze tekst is opgesteld door de interventie-eigenaar en aan de hand van de verandertheorie door KIS getoetst. Neem voor meer informatie contact op met de contactpersoon.

Het Geboortespel bevat 100 kaarten die 10 categorieën bevatten, nl. geslacht, gender, geaardheid, geloof, geld, land, geboortejaar, afkomst/ouders, beperking en sociaal netwerk. Het Geboortespel wordt tijdens een workshop gebruikt, onder leiding van een ervaren trainer trekt elke deelnemer blind een kaart per categorie. Deelnemers benoemen de combinatie van de door hen getrokken kaarten en bespreken de effecten hiervan. De trainers geven de deelnemers voorbeelden over respectvol omgaan met mensen die in hun ogen anders zijn. 

Het Geboortespel is effectief omdat het thema op een luchtige manier besproken wordt aan de hand van kaarten. Het is interactief en dat maakt het spannend om deel te nemen. Je ervaart als het ware hoe het is om ‘anders’ te zijn.  

Doelgroepen van de interventie

Doelgroep is vanaf 12 jaar en ouder. Hieronder vallen o.a. alle scholieren, docenten, studenten, professionals in de zorg, bij politie, wijkteams. Deze workshop is geschikt voor iedereen die met mensen werkt. 

Doel van de interventie

Het creëren van een positieve houding t.a.v. LHBTI-personen waardoor discriminatie wordt verminderd. 

Subdoel(en)

  • Inzicht in (en beter beeld van) de ervaringen van LHBTI-personen vergroten incl. feitelijke cijfers 
  • Vooroordelen t.a.v. LHBTI personen verminderen. 

Werkzame mechanismen

  • Inleven en empathie van de deelnemers. 
  • Kennis over LHBTI-personen wordt vergroot. 
  • Deelnemers worden zich meer bewust van de problematiek en de vooroordelen van LHBTI-personen. . 
  • Deelnemers leren om meer anti-stereotype en flexibel te denken. 

Verandertheorie

De deelnemers spelen het Geboortespel en luisteren naar theorieën en ervaringen rondom het thema LHBTI. Het belangrijkste werkzame mechanisme is dat deelnemers zich gaan inleven in de ervaringen van LHBTI-personen. Zij ervaren hierbij onrecht en voelen empathie. Als gevolg hiervan verminderen de vooroordelen. Dit draagt bij aan een positievere houding ten aanzien van LHBTI-personen. 

Wat tevens bijdraagt aan het creëren van een positiever houding is dat de deelnemers inzicht krijgen in de ervaringen van LHBT-personen door middel van kennis (via de kaartjes). Ook worden deelnemers zich meer bewust van de problematiek van LHBTI-personen. Ook wordt er ingezet op meer flexibel en antistereotiep denken onder meer door deelnemers te confronteren met mensen op de kaartjes die niet voldoen aan het stereotiep. 

Bekijk het schema

Evaluatie

Evaluatie van de interventie: Aan het einde van de workshop vullen de deelnemers een evaluatieformulier in. Ook vragen we altijd mondeling hoe de workshop is ervaren en wat de interventie heeft opgeleverd. Commentaar van deelnemers: 

Wat zorgt dit voor bewustwording/Veel geleerd op een ludieke manier/Fijne interactie/Veel ruimte voor vragen en eigen ervaringen/Iedereen komt aan het woord/Het was spannend om de kaarten blind te trekken en steeds maar af te wachten bij welke groep ik hoorde/Ik heb hier nog nooit bij stilgestaan, wat een eye-opener.


Wat deelnemers meenemen: Zij zijn zich meer bewust van het feit dat wit, cisgender en hetero niet de norm hoort te zijn en hoe zij meer rekening kunnen houden met LHBTI-personen in hun werk/omgeving.