Inclusieve besluitvorming - Goldenbeld Advies

Mensen die worden gediscrimineerd hebben amper tot geen zeggenschap in besluiten die hun werk en leven aangaan. Deze interventie is erop gericht om mensen, die worden gediscrimineerd in de organisatie waar zij werkzaam zijn, (mede)zeggenschap te geven in besluiten die hen direct aangaan. Zo ontstaat draagvlak voor besluiten en voorkomen we dat achtergestelde groepen zich verder vervreemden en zich afkeren van de samenleving en de overheid.

Deze tekst is opgesteld door de interventie-eigenaar en aan de hand van de verandertheorie door KIS getoetst. Neem voor meer informatie contact op met de contactpersoon.

Inclusieve besluitvorming kan worden ingezet op de werkvloer van organisaties in het sociale domein, in de zorg, bij burgerinitiatieven, maar bijvoorbeeld ook in de gemeentelijke organisatie zelf. Tijdens een training on the job van 6 à 7 bijeenkomsten leren teams en hun leiders kennis, aan de hand van eigen agendapunten, vaardigheden en houding, waarmee ze samen besluiten kunnen nemen op basis van gelijkwaardigheid van individuen, ongeacht verschillen in rollen, functie, achtergrond, kenmerken en eigenschappen.

Doelgroepen van de interventie

De interventie richt zich zowel op professionals, managers en bestuurders van organisaties in het sociaal domein, als op mensen die tot de doelgroep van deze organisaties behoren. In een gezamenlijke training van zowel mensen die wel als mensen die niet worden gediscrimineerd, leren zij hoe ze besluiten kunnen nemen op een inclusieve manier.

Doel van de interventie

Mensen die worden gediscrimineerd hebben amper tot geen zeggenschap in besluiten die hun werk en leven aangaan. Doel van deze interventie is dan ook om mensen, die worden gediscrimineerd in de organisatie waar zij werkzaam zijn, medezeggenschap te geven in besluiten die hen direct aangaan.

Na de interventie worden mensen die in het sociaal domein werkzaam zijn en die worden gediscrimineerd minder achtergesteld. Door inclusieve besluitvorming, ontstaat draagvlak en voorkomen we dat achtergestelde groepen zich verder vervreemden en zich afkeren van samenleving en overheid. Besluiten krijgen meer kwaliteit en zijn beter uitvoerbaar.

Subdoelen

  • Teamleden hebben inzicht in de meerwaarde van inclusieve besluitvorming
  • Teamleden hebben motivatie om inclusief besluiten te nemen / hebben een positieve houding t.a.v. inclusieve besluitvorming
  • Teamleden en hun leiders beschikken over vaardigheden waarmee ze besluiten kunnen nemen op basis van gelijkwaardigheid van individuen.
  • Teams onderhouden de opgedane kennis, vaardigheden en houding.
  • Organisaties passen inclusieve besluitvorming binnen de gehele organisatie toe, zodat medezeggenschap en inclusiviteit een integraal onderdeel van de besluitvorming is.   
  • Organisaties verankeren en borgen de werkwijze van inclusieve besluitvorming, waardoor inclusiviteit de norm wordt.   

Werkzame mechanismen

  • Kennis wordt verstrekt over de achtergronden, werkwijze en meerwaarde van inclusieve besluitvorming
  • Teamleden doen een positieve ervaring op met inclusieve besluitvorming
  • Door middel feedback en coaching leren teamleden vaardigheden m.b.t. inclusieve besluitvorming
  • De processen en structuur in de organisatie worden aangepast zodat inclusieve besluitvorming optimaal tot zijn recht komt
  • Externe deskundige brengt nieuwe kennis als zijn de autoriteit op dit gebied

De verandertheorie

Schema invoegen

Evaluatie

  • De interventie is gebaseerd op het organiseren van voortdurende feedback. Het evalueren is integraal onderdeel van de werkwijze.
  • Na afloop van de interventie wordt een evaluatie gehouden, door middel van een kort formulier (introductie), dan wel een uitgebreide vragenlijst (training).
  • De interventie wordt door mijzelf geëvalueerd aan de hand van een KPI-lijst, gebaseerd op de ISO-normen. De score bespreek ik eerst met de leidinggevende en daarna met het team.
  • De uitkomsten worden altijd eerst besproken met de deelnemers zelf.
  • Nadat de deelnemers consent hebben gegeven aan de evaluatie kan deze worden gedeeld met een opdrachtgever. 

Onderzoek

Er zijn onderzoeken gedaan, maar deze richten zich vooralsnog op flexibiliteit en weerbaarheid van organisaties. Professor dr. George Romme, Universiteit van Eindhoven heeft diverse onderzoeken begeleid.

De methode is ontwikkeld en beschreven door Prof. dr. ing. Gerard Endenburg in diverse publicaties. Sociocracy: The Organization of Decision-Making.