Kennisgids Nederlandse Sinti en Roma
In deze kennisgids vind je relevante (beleids)informatie over Sinti en Roma in Nederland. Van de sociaal-culturele geschiedenis tot actuele ontwikkelingen en beleid. Met praktische tips en verwijzingen naar goede informatie bij (externe) bronnen: allemaal in één handig overzicht en altijd up-to-date.
Auteurs: Celina Sanchez Ramirez, Judith Khajavi-Zijlstra, Eliane Smits van Waesberghe
1. Waar gaat deze kennisgids over?
Deze kennisgids beschrijft de geschiedenis van mensen met een Sinti- en Roma-achtergrond, de discriminatie die zij zowel institutioneel als in persoonlijke interacties ondervinden, en hun leefsituatie in het licht van Nederlands beleid.
Ondanks kleine positieve veranderingen blijft de maatschappelijke positie van Nederlandse Sinti en Roma zorgwekkend. Onderzoek laat zien dat Nederlandse Sinti en Roma ondervertegenwoordigd zijn in het hoger onderwijs, dat de arbeidsdeelname relatief laag is en discriminatie op verschillende vlakken wordt ervaren. Dit komt niet alleen in Nederland voor, maar in heel Europa, waar volgens de Europese Commissie (2020) Roma met 10 tot 12 miljoen mensen de grootste etnische minderheid vormen.
Binnen de factsheet van de Europese Commissie wordt de term ‘Roma’ als overkoepelende aanduiding gebruikt voor diverse groepen, waaronder Roma, Sinti, Kale, Romanichels, Boyash/Rudari, Ashkali, Jenische, Dom, Lom, Rom en Abdal, evenals groepen zoals Travellers, gens du voyage en Camminanti. Omdat er geen exacte cijfers beschikbaar zijn over de verdeling van deze groepen binnen het genoemde cijfer 10 tot 12 miljoen, wordt er ter uitzondering in de tekst enkel de term Roma gehanteerd. In de kennisgids maken wij echter een duidelijk onderscheid tussen Sinti en Roma, omdat het niet om een uniforme groep gaat.