Racistisch wegpesten aanpakken kan alleen samen

Hoe ernstig moet pestgedrag zijn, dat slachtoffers zich niet langer veilig voelen in hun eigen huis? Behoorlijk ernstig, en als er dan ook nog racistische motieven meespelen, dan is de urgentie van het probleem helemaal duidelijk. Toch blijkt het herkennen van racistisch wegpesten lastig en zoeken professionals naar de juiste aanpak. 

KIS publicatie
Discriminatie

Discriminerende en racistische pesterijen komen voor in verschillende wijken in dorpen en steden in Nederland. Zulk pestgedrag zorgt ervoor dat mensen zich niet meer welkom en veilig voelen in hun eigen woonomgeving. Reden voor antidiscriminatievoorziening Vizier om KIS te vragen om dit te onderzoeken. Uit het onderzoek ‘Racistisch wegpesten uit de wijk’ blijkt dat deze vorm van discriminatie diep ingrijpt in het dagelijks leven van slachtoffers.

Gewone overlast? Of racisme?

Het blijkt echter lastig te zijn om discriminerend en racistisch wegpesten goed te herkennen. Dat geldt zowel voor gemeenten, woningcorporaties, wijkagenten, sociaal professionals als voor inwoners. Waar ligt de grens met ‘gewone’ overlast? Wanneer is het echt wegpesten en hoe weet je dat racistische motieven een rol spelen? Dat is lastig te zien, waardoor het uitsluitingsaspect vaak onderbelicht blijft. Voor slachtoffers is juist dat discriminerende en/of racistische kenmerk van de pesterijen extra pijnlijk. Het voelt ontoelaatbaar en dat is het ook, het is immers verboden om te discrimineren.

Concrete handvatten

Ondanks dat het lastig is, is het wel goed mogelijk om signalen van racistisch wegpesten te herkennen. Deze signalen staan in de uitkomsten van het onderzoek duidelijk omschreven. Daarnaast biedt het inzicht in effectieve interventies, een helder juridisch kader en praktische tools om discriminerend en racistisch wegpesten effectief aan te pakken. Want ook de aanpak van racistisch wegpesten ligt niet altijd voor de hand. Hoe werk je hierin bijvoorbeeld samen met politie, gemeenten en inwoners?

Combinatie van interventies

In het rapport lees je aanbevelingen die je op weg helpen. Een goede aanpak draait om een combinatie van verschillende interventies – van preventie en vroege signalering tot gedragsaanwijzingen en juridische stappen. De samenwerking tussen woningcorporaties, politie, antidiscriminatievoorzieningen (ADV’s), buurtbemiddeling en actieve inwoners is essentieel bij de aanpak van racistisch wegpesten. Alleen samen kunnen zij effectief optreden tegen deze vorm van ontwrichting van het leven van buurtbewoners. Sociaal professionals hebben hierbij een sleutelrol, zij kunnen patronen van discriminatie signaleren, oppikken en een gezamenlijke aanpak in gang zetten.

Publicatie details

Titel
Aanpak racistisch wegpesten uit de wijk
Auteur
Mellouki Cadat-Lampe
Uitgever
Kennisplatform Inclusief Samenleven
Jaar van uitgave
2025

Praatplaat

KIS ontwikkelde samen met Vizier ook een praatplaat: Hoe omgaan met racistisch wegpesten uit de wijk, voor overheid en sociaal werk. 

Praatplaat Aanpak racistisch wegpesten uit de wijk

Meer informatie?Neem contact op met:

Mellouki Cadat

icon_chevron Stuur een e-mail
icon_chevron 030-7892023
Afbeelding
Portretfoto Mellouki Cadat