'Desnoods eet ik twee weken brood met pindakaas'

Jonge, alleenstaande vluchtelingen die achttien geworden zijn, zitten ineens zonder vangnet en begeleiding vanuit jeugdzorg. Hoe regel je je geldzaken in een land dat je net kent? KIS brengt in het nieuwe rapport ‘Desnoods eet ik twee weken brood met pindakaas’ het vraagstuk in kaart. Daarnaast biedt het – voor gemeenten en andere betrokken organisaties en professionals – tips en handreikingen voor oplossingen om de financiële zelfredzaamheid van deze jongeren te versterken.

KIS publicatie
Integratie- en inburgeringsbeleid

Bekijk direct het rapport (pdf)

In deze publicatie verkent Kennisplatform Inclusief Samenleven (KIS) hoe de financiële zelfredzaamheid van alleenstaande minderjarige vluchtelingen (amv’s) kan worden vergroot in de overgang naar volwassenheid. Wanneer zij 18 jaar worden, moeten ze zelfstandig wonen, hun inkomsten en uitgaven beheren en beslissingen zelf nemen. Terwijl ze geen ouders en sociaal netwerk hebben en vaak pas kort in Nederland zijn. Een groot deel van deze jongeren is er nog niet klaar voor om in de complexe Nederlandse samenleving zelfredzaam te zijn.

De handreiking is tot stand gekomen door het houden van een literatuuronderzoek, interviews met betrokken professionals en een expertmeeting.

Het biedt inzicht in de leefsituatie van jonge alleenstaande vluchtelingen, welke factoren hun financiële zelfredzaamheid belemmeren én welke mogelijkheden er zijn om hun financiële zelfredzaamheid te bevorderen. Zo willen we gemeenten, professionals en andere betrokken organisaties, aanknopingspunten bieden om het beleid en de uitvoering ervan beter in te richten zodat de overgang van 18- naar 18+ voor deze jongeren soepeler verloopt.

Lees ook het bijbehorende artikel

Publicatie details

Auteur
Joline Verloove en Joey Poerwoatmodjo
Uitgever
Kennisplatform Inclusief Samenleven
Jaar van uitgave
2021
Aantal pagina's
41

Meer informatie?Neem contact op met:

Joline Verloove

icon_chevron Stuur een e-mail
icon_chevron 06-55440605
Afbeelding