Een keurmerk om arbeidsmarktdiscriminatie tegen te gaan: (wanneer) werkt dat?

Een vernieuwde aanpak om arbeidsmarktdiscriminatie tegen te gaan is het benoemen en belonen van de werkgevers die een actief antidiscriminatiebeleid voeren. Dit wordt ook wel ‘naming & faming’ genoemd: het belonen van werkgevers voor wanneer ze het goed doen. 'Naming and faming’ kan onder meer via een keurmerk worden vormgegeven. KIS deed een onderzoek bij de gemeente Amsterdam over hoe ‘naming en faming’ eruit zou kunnen zien.

KIS publicatie
Discriminatie

In dit onderzoek beantwoorden we de volgende vraag:

Hoe kan de gemeente Amsterdam ‘naming & faming’ door middel van een keurmerk vormgeven zodat het ingezet kan worden als een middel tegen arbeidsmarktdiscriminatie?

De deelvragen zijn de volgende:

  • Aan welke eisen en voorwaarden zou een keurmerk moeten voldoen om effectief te kunnen zijn volgens de wetenschappelijke literatuur?
  • Is er al een keurmerk dat voldoet aan deze eisen uit de wetenschappelijke literatuur waarbij aangesloten kan worden of waar geleerd van kan worden?
  • Aan welke eisen en voorwaarden zou een keurmerk moeten voldoen om op draagvlak te kunnen rekenen onder werkgevers en onder experts uit de praktijk?

Publicatie details

Titel
Een keurmerk om arbeidsmarktdiscriminatie tegen te gaan: (wanneer) werkt dat?
Auteur
Hanneke Felten, Mellouki Cadat, Inge Razenberg, Anouk Visser
Uitgever
Kennisplatform Inclusief Samenleven
Jaar van uitgave
2019

Meer informatie?Neem contact op met:

Hanneke Felten

icon_chevron Stuur een e-mail
icon_chevron 030-7892110
Afbeelding

Mellouki Cadat

icon_chevron Stuur een e-mail
icon_chevron 030-7892023
Afbeelding