Hoe vergroot je het vertrouwen tussen jongeren en de politie?

Waaraan moeten interventies die erop gericht zijn het vertrouwen tussen jongeren en politie te verbeteren, voldoen voor een zo groot mogelijke kans op slagen? Deze vraag staat centraal in deze handreiking. Doel van deze handreiking is inzicht te geven in de manier waarop interventies bij deze jongeren het vertrouwen in instituties kunnen verbeteren.

KIS publicatie
Polarisatie en verbinding

Kennisplatform Inclusief Samenleven onderzocht welke voorwaarden en criteria het slagingspercentage van dergelijke aanpakken vergroten. Daartoe voerden we literatuuronderzoek uit, aangevuld met gesprekken met diverse maatschappelijke organisaties, betrokkenen en de politie, en een survey onder 55 jongeren met een migratieachtergrond. 

Voor wie

Deze handreiking is bedoeld voor alle professionals en met name de politie, die een interventie willen inzetten of ontwikkelen die erop gericht is de relatie of samenwerking tussen jongeren en politie te verbeteren. Dit rapport met de bijbehorende checklist kan als toetsingsinstrument worden gebruikt om te beoordelen hoe u uw interventie kunt versterken. Ook kan het inspiratie bieden voor professionals die iets willen doen ter bevordering van de relatie en daarmee het vertrouwen tussen de politie en jongeren, maar niet weten wat daar de juiste ingrediënten voor zijn.

Interventie onderzocht

Aan de hand van de criteria in deze handreiking onderzocht KIS de interventie ‘Jeugd-verbindingsdagen’. We brachten in kaart welke lessen hieruit getrokken kunnen worden: wat werkt wel en niet bij het verbeteren van de relatie tussen jongeren en de politie?

 

Publicatie details

Titel
Hoe vergroot je het vertrouwen tussen jongeren en de politie?
Auteur
Sahar Noor en Laura Metwally
Uitgever
Kennisplatform Inclusief Samenleven
Jaar van uitgave
2018