Neemt homoacceptatie toe en antihomogeweld af?

Tolerantie ten opzichte van homo- en biseksualiteit wordt als een Nederlandse kernwaarde beschouwd. Nieuwkomers krijgen te horen dat het accepteren van lesbische vrouwen, homoseksuele mannen, biseksuelen en transgenders (LHBT’s) een wezenlijk onderdeel is van de Nederlandse identiteit. Maar hoe verdraagzaam zijn we eigenlijk?

KIS publicatie
Discriminatie

In opdracht van KIS zoekt Ewoud Butter in deze factcheck naar antwoorden. De onderzoeker bekijkt in hoeverre er sprake is van verschil van acceptatie van homoseksualiteit door verschillende herkomstgroepen. Is er sprake van een toename van LHBT-acceptatie? En neemt geweld in Nederland dat is gericht tegen deze groepen toe of af?

Geschiedenis

De acceptatie van homoseksualiteit is niet altijd een wezenlijk onderdeel van onze nationale identiteit geweest. Zo voerden katholieke chirurgen tot in de jaren 60 van de vorige eeuw nog castraties uit bij homoseksuele mannen en jongens in opdracht van een bisschop. In de factcheck wordt daarom ook een korte schets van de geschiedenis van LHBT-acceptatie gegeven, van de Middeleeuwen tot nu.

 

KIS heeft Ewoud Butter gevraagd om met regelmaat zogenoemde factchecks uit te voeren. De factcheck over moslimhaat was de eerste. KIS wil hiermee bijdragen aan het achterhalen van de feiten in het maatschappelijk debat, maar ook aan het agenderen van bepaalde vraagstukken.

Publicatie details

Auteur
Ewoud Butter
Uitgever
Kennisplatform Inclusief Samenleven
Jaar van uitgave
2017